0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio. Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Sneugle

Bubo scandiacus

  • Familie: Egentlige Ugler – Strigidae
  • Udseende: Næsten lige stor som Stor Hornugle. Meget lyst udseende, hannen er næsten fuldstændig hvid.
  • Størrelse: Længde 53-65 cm, vingefang 125-150 cm, vægt 1,3-2,3 kg (han), 1,7-3 kg (hun).
  • Rede: I en bred fordybning på en gruset høj, som giver udsigt over omgivelserne.
  • Formering: 5-12(-14) æg bliver lagt i april-maj, de bliver udruget af hunnen i 30-38 dage. Størrelsen af kuldet varierer med tilgængeligheden af føde. Ungerne bliver i reden i 12-20 dage, så lærer de til en vis grad at flyve i en alder af 30 dage og perfekt i en alder på 50 dage.
  • Udbredelse: Yngler kun af og til i det nordligste højland i finsk Lapland. Yngler helst i gode år for Lemminger, og har sommetider været væk fra Finland i perioder, som har varet mange år. I år, hvor bestande af små arktiske pattedyr har været stejlt nedadgående kan individer vander så langt som til Sydfinland, de østlige Baltikum og selv Centraleuropa i søgning efter føde.
  • Træk: Vandrer østpå eller vestpå gennem arktiske regioner over hele verden med bevægelser som har forbindelse med lokale variationer af Lemminger.
  • Føde: Hovedsagligt Lemminger, også andre gnavere og fugle.

Sneuglen er en af de 13 fuglearter, som er klassificeret som kritisk truet i Finland. Artens europæiske ynglende bestand er anslået til kun nogle få tusind par.

Sneugle er meget stor, så stor som Stor Hornugle. Voksne hanner er næsten fuldstændig hvid. Hunnen og unge fugle er også hovedsagligt hvide, men markeret med mørke mønstre i varierende grad. Sneugles ben er dækkede med fjer, dens kløer og næb er mørke, og dens iris er klart gul

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!



Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page