© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki. All rights reserved.

Søkonge

Alle alle

  • Udseende: En lille, sort og hvid alkefugle, som er mindre end en stær.
  • Størrelse: Længde 19–21 cm., vingefang 34–38 cm., vægt 140–192 g.
  • Rede: Æg lagt på bare klippehylder på havklipper.
  • Formering: 1 enkelt æg lagt i juni, udruget af begge forældre i 28–31 dage. Næsten flyvefærdige unger bliver fodret ved reden i 27–30 dage, til de er i stand til at flyve og finde føde.
  • Udbredelse: Yngler i tætte kolonier på stejle klipper rundt om det NV Atlantiske og have. Total population i den arktiske region er anslået til 8–18 million par. Omstrejfende individer ses jævnligt i Finland, oftest sent om efteråret og om vinteren.
  • Træk: Forlader yngleområderne i august, kommer tilbage februar-april. Overvintrer på det Nordatlantiske Hav og det Arktiske Hav (alt efter isforholdene).
  • Føde: Små hvirvelløse havdyr og fisk.
  • Kald: Varierende kvidrende og trillende kald. Småpludrende kor af kald fra kolonier som kan høres over lang afstand.

En lille, kraftig søfugl på størrelse med en stær med en kort hals og kort næb. Hoved, bryst og ryg er sorte. Tynde hvide striber på vingebagkant, og nogle hvide synlige langsgående striber på ryggen, formet af to hvide kanter på bestemte fjer. Mørkt farvede undervinger, ulig andre alkefugle. Bug og bagdel er hvide. Om vinteren er fjerdragten på undersiden fuldstændig hvid. Benene er brune eller grå, næb og regnbuehinde er sorte.

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page