0:00
0:00
© Simo Mikkonen

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio, Simo Mikkonen, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Solsort

Turdus merula

  • Familie: Drosselfugle – Turdidae
  • Udseende: En stor mørkt farvet drossel. Hanner har fuldstændig fort fjerdragt; hunner og unge har mørkebrun. Kan forveksles med stær, men Solsort har længere hale og hopper på begge ben heller end at gå.
  • Størrelse: Længde 23,5-29 cm, vægt 80-135 g.
  • Rede: Stederne varierer meget. Kan bygge rede på jorden eller i et træ, almindeligvis mindre end 3 m over jorden. Reden er lavet af tørt græs og ler, foret med finere græs. Minder om reden hos Sjagger, men kan skelnes fra på den rigelige brug af mos på ydersiden.
  • Formering: Lægger 2-6 æg i april-maj. Kun hunnen ruger i 11-14 dage. De flyvefærdige unger bliver i reden i 12-16 dage. Ynglesæsonen er lang, især i byparker og haver i det sydlige Finland, hvor rede bygning er blevet set fra februar til november.
  • Udbredelse: Yngler over sydlige og centrale Finland i blandede skove og løvskove. Yngler sjældent længere mod nord end sydlige Lapland. Den finske ynglende bestand er anslået til 300.000-450.000 par.
  • Træk: Hovedsaglig om natten. Flyver sydpå september-november, kommer tilbage marts-april. Nogle fugle overvintrer i Finland, men de fleste trækker til Vesteuropa.
  • Føde: Hvirvelløse dyr, bær, frø.
  • Kald: Et kvidrende “srri”; mere skræppende alarmkald. Sangen er tydelig, melodisk og klingende. Synger fra det tidlige forår og fremover, mest aktiv omkring daggry og skumring.

Hanner hos Solsort har en jævn sort fjerdragt og klart gul-orange næb. Hunnerne er hovedsagligt mørkebrune, med lysere hals og lyse pletter på brystet. Nogle hunner kan have usædvanlig lyse markeringer på brystet, som får dem at ligne Ringdrossel. Unge fugle er ujævnt mørkt spraglede med et rustent skær på deres fjerdragt og det holder sig til de skifter fjerdragt i det tidlige efterår. Solsort har brune ben. Voksne hanners næb er gult-orange, men i den første vinter er hannernes næb stadig mørkebrune, først senere bliver det gradvist gulere. Hunner har mørkebrune næb som bliver gulere når de modnes. Solsort har mørkebrune iriser, og hanner har en gul ring om øjet.

Kan fra afstand forveksles med den lidt mindre Stær med kortere hale, men Solsort kan på jorden genkendes fordi den hopper med begge ben hellere end at gå som Stæren.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!



Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page