0:00
0:00
Ung Sølvmåge og Sildemåge

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, Kari Pihlaviita, Jouko Lehmuskallio, M., W. & F. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland), Pohjolan linnut värikuvin. Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Sølvmåge

Larus argentatus

  • Udseende: En stor måge, som ligner en stormmåge i farven, med et stærkt næb og “strengt udseende” øjne. Unge fugle er dækket af brune markeringer.
  • Størrelse: Længde 54–60 cm, vingefang 123–148 cm, vægt 640–1.700 g, hannerne er større.
  • Rede: Omhyggeligt bygget af tørret græs, mos og lav, på en klippehylde, mellem stene på klippegrund, eller på en tue i moseområder.
  • Formering: 1–3 æg (af og til 4) lagt fra sent i april, udruget af begge forældre i 25–28 dage. Unge fugle er flyvedygtige efter 46–62 dage.
  • Udbredelse: Yngler langs hele Finlands kyst, i moseområder og rundt om søer så langt nord som Lapland. Er blevet mere talrig den senere tid. Populationen bliver nu anslået til 30.000–40.000 par.
  • Føde: Altædende. Ofte ådselæder på opfyldningspladser.
  • Kald: Et gjaldende ekkoende skrig og et gennemtrængende højt “klioo”.

Sølvmåger er den næststørste af Finlands typiske måger, næst efter Svartbag. Voksne har blågrå rygge med sorte vingespidser markeret med hvide pletter på deres spidse (som hos stormmåger). Deres hoveder, halse og undersider er hvide.

Fjerene hos unge sølvmågers hoveder, halse og rygge er almindeligvis gråbrune, med gullige kanter og pletter. Deres buge er grålighvide med mange brunlige pletter og striber. Deres vingefjer er mørkebrune (sammenlignet med næsten sorte hos unge sildemåger), og deres indre håndsvingfjer former et blegt mønster (fraværende hos unge sildemåger).

Sølvmåger har fire faser i deres livscyklus, og mange forskellige fjerdragter. Fra deres anden vinter og fremad, har de grå rygge og gule regnbuehinder. Ældre sølvmåger har lyserøde ben, mens yngre fugles ben er brunliggrå. Voksne fugles næb er gule med blege spidse og en rød plet på undernæbbet, som udvikles i deres tredje vinter. Yngre fugle har mørkerødlige næb. Regnbuehinderne er blegt gule hos voksne og mørkebrune til blegt gule hos unger.

Sølvmåger flyver ofte højt oppe i luften i v-formationer mellem deres sovesteder og ædeområder og sådanne flokke kan selv minde om flokke af traner.

To nært beslægtede arter kan af og til ses i Finland, (Larus cachinnans) og middelhavssølvmåge (Larus michahellis), men identifikation af disse fugle er en udfordring og kræver udmærkede observationsforhold. Kun voksne middelhavssølvmåger har gule ben.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page