0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki. Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Sort Glente

Milvus migrans

  • Udseende: En høg af mellemstørrelse med store, lange vinger og en gaffelspidset hale (ikke synlig når halen er udspredt).
  • Størrelse: Længde 48–58 cm., vingefang 130–155 cm., vægt 560–940 g.
  • Rede: Lavet af stokke og kviste, dækket med mos. I Finland har den hovedsaglig rede i fyrre eller grantræer. Man mener at den bringer affald, så som dåser og cigaretpakker hjem til reden.
  • Formering: 1–3 æg lagt i maj-juni, udruget af begge forældre i 32 dage. Unge fugle er flyvedygtige efter 44–45 dage.
  • Udbredelse: Nær strande, hvor den ofte æder. Den er også ådselæder fra haver og affaldspladser. Er forholdsvis ny i Finland, hvor den er blevet mere almindelig siden 1930’erne. Populationen er for tiden 10–15 par. Er mere forekommende i Østfinland (Kymi Valley – Nordkarelia).
  • Træk: Overvintrer i tropisk Afrika og i Mellemøsten, den trækker sydpå i august-oktober og vender tilbage fra midt i april.
  • Føde: Fisk, som den fanger i vandoverfladen, døde eller levende. Er også ådselæder på ådsler og blandt affald.
  • Kald: Et skærende skrig, som minder om en ung Sølvmåge.

Sorte Glenter er mørkebrune rovfugle, omkring samme størrelse som hvepsevåge. De ser splejsede ud i flugt med deres lange vinger og lange gaffelhale (gaffelen er ikke synlig når halen er udspredt). De har en lys plet under hver vingespids, og en gullig stribe på oversiden af deres vingedækfjer. Sort Glenter stiger ofte højt og glider langsomt nedad med krumme vinger, mens den hele tiden vrider halen til side. Unge fugle har jævnt bleg og plettet fjerdragt og blege gule ben. Voksnes ben er rødgule. Deres næb er sort med rødgul vokshud, og deres regnbuehinder er gråligbrune.

Sort Glente er social, og kan ses i stort antal i mange dele af deres område.

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page