0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, Mirjam Silven, M., W. & F. von Wright: Pohjolan linnut värikuvin. Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Sortgrå Ryle

Calidris maritima

  • Familie: Sneppefugle – Scolopacidae
  • Udseende: En lille klire, lidt større og kraftigere og har kortere ben end Almindelig Ryle. Næbbet minder om Almindelig Ryles, benene er gullig grå eller brunlig gule. I flugt ser den generelt mørkere ud end Almindelig Ryle.
  • Størrelse: Længde 19-22 cm, vingefang 37-42 cm, vægt 62-85 g.
  • Rede: På åben klippejord på højdedragene og tundraen i det nordligste Lapland, foret med tørre pileblade (Salix herbacea og S. polaris) og fjer fra forældrefuglene.
  • Formering: Lægger 4 æg i juni. Begge forældre ruger i 21-22 dage. Ungerne er i stand til at flyve efter 21 dage. Ungerne forlader reden hurtigt efter udklækning og lærer hurtigt at finde føde selv.
  • Udbredelse: Yngler langs kyster, i palsamoser og i regioner med bjerg tundra. Den finske ynglende bestand er anslået til kun 5-20 par.
  • Træk: Hovedsaglig om natten. Flyver sydpå fra juli til december, kommer tilbage i maj. Overvintrer omkring Østersøen og Nordsøen, med nogle fugle overvintreende årligt på de yderste øer i Finsk farvand.
  • Føde: Hvirvelløse dyr.
  • Kald: Et skarpt “kruit” og et lavere “vit”, som ligner kaldet hos Dværgrylen.

Sortgrå Ryle er klassificeret som kritisk truet og sårbar i Finland.

Sortgrå Ryle er lidt større og kraftigere end den lignende Almindelig Ryle I vinterfjerdragten (fugle, som overvintrer på øer i Finske farvande) har de mørkegråt udseende med korte ben og lettere buet næb. Deres hoved og bryst er mørkegrå og deres sider er plettede. I flugt kan de skelnes på deres smalle hvide vingestriber og mørke haler med hvide kanter (halemønsteret ligner Almindelig Ryles). Unges fjerdragt minder om vinterfjerdragten, men kanterne på fjerene på deres vinger, ryg og bryst er gullige, og deres underside har et orange skær. Sortgrå Ryles ben er grågule (sommer) eller orangegule (vinter), deres iris er brun og deres næb er sorte i det med farve på basen, som varierer fra gult til orange.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page