0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, M., W. & F. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland), Pohjolan linnut värikuvin. Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Sortmejse

Periparus ater

  • Familie: Mejser – Paridae
  • Udseende: Sortmejser er små mejser med en sort hætte, hvide kinder og en særpræget hvid plet på nakken. Oversiden er grålig, undersiden hvid med et brunligt skær.
  • Størrelse: Længde 10-11,5 cm, vægt 8-10 g.
  • Rede: I huller eller redekasser, foret med mos, hår og uld. Sortmejser udgraver ikke sine huller selv.
  • Formering: 3-13 æg bliver lagt i april-maj, de bliver udruget af hunnen i 14-16 dage. Ungerne forlader reden efter 16-19 dage.
  • Udbredelse: Yngler i granbestande og blandede skove. Mere almindelig i det sydlige og centrale Finland, men i gode år kan den bygge rede så langt nord som sydlige Lapland. Den finske ynglende bestand er anslået til 20.000-60.000 par.
  • Træk: Standfugl, men nogle år kan den nå over lange afstande når der ikke er mange granfrø.
  • Føde: Frø og hvirvelløse dyr.
  • Kald: Et gennemtrængende fløjt “tsii-tju”. Sangen “pitee, pitee” ligner sangen hos Musvit.

Det mindste medlem af mejsefamilien, som er fundet i Finland. Sortmejsers hoveder er hovedsagligt blanke med særprægede hvide pletter på kind og nakke. Deres ryg er blågrå og deres underside er hvidlig. Deres mørke vinger er markerede med to rækker af hvide prikker. Deres mørke haler er kortere end hos andre mejser. De har blågrå ben, sort næb og mørkebrun iris.

Andre arter i samme familie

Follow us!


Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page