0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio, M. & W. von Wright (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Sortspætte

Dryocopus martius

  • Familie: Spætter – Picidae
  • Udseende: Næsten fuldstændig sort spætte på størrelse med en krage. Hanner har klar rød krone, hunner har kun røde markeringer på bagsiden af kronen.
  • Størrelse: Længde 40-46 cm, vingefang 67-73, vægt 285-385 g.
  • Rede: I et hul i et solidt træ (asp, fyr) i en højde på 5-9 meter. Sortspætter laver deres egne huller.
  • Formering: 3-6 æg bliver lagt i april, udruget af begge forældre i 12-14 dage. Ungerne er flyvefærdige efter 24-28 dage.
  • Udbredelse: Yngler næsten over hele Finland så langt nord som de nordligste nåleskove. Den finske bestand er anslået til 10.000-20.000 par. Er steget i antal på det sidste.
  • Træk: Standfugl, men unge fugle kan af og til nå over store afstande.
  • Føde: Hvirvelløse dyr. Foretrækker især Herkulesmyre som den graver frem af træstubbe og den lavere del af stammen af levende træer.
  • Kald: Gennemtrængende flugt kald “kree kree kree kree…” og et mere forlænget “klee-yee”. Murking kan høres over afstande af adskillige kilometer i godt vejr.

Sortspætter er næsten fuldstændig sorte spætter på størrelse med krager. Hanner har klar rød krone, og hunner har mindre røde pletter på bagsiden af kronen. Begge køn har grå ben. Voksne fugles næb er lyse med sort spids, mens unges næb er gullige med hvid spids. Sortspætters iris er gullig hvid (voksne) eller blålig grå (unge).

Sortspætter er på vagt, men nysgerrige, og sommetider meget larmende. De kan sommetider lave store huller højt oppe væggene på gamle trælader.

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page