0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Spætmejse

Sitta europaea

  • Familie: Spætmejser – Sittidae
  • Udseende: En usædvanligt udseende lille fugl, som typisk ses klatrende på en træstamme. Klatrer lige godt med hovedet nedad som opad. Oversiden er blålig grå, undersiden er hvid. Smal sort øjestribe strækker sig fra næbbet til bagsiden af halsen. Dækfjerene på undersiden af halen er rødlig brune med hvid spids.
  • Størrelse: Længde 12-14,5 cm, vægt 17-28 g.
  • Rede: En et gammelt spættehul. Hunnerne lapper hullet til med ler for at lave det passende lille. Reden er lavet af stykker af rådnende træ, foret med stykker af fyrrebark og tørre blade.
  • Formering: 6-8 æg lagt i april-maj, de bliver udruget af hunnen i 13-18 dage. Ungerne bliver i reden i 23-26 dage.
  • Udbredelse: Yngler kun sjældent i Finland, hvor antallet af ynglende fugle er anslået til 0-20 par. Fugle, som er set i Finland kan enten være af ovennævnte race (som yngler i de Baltiske lande og det sydlige Sverige, eller af den østlige race (S. e. asiatica) som sommetider kommer til Finland i mængder, hvor nogle fugle senere blev tilbage for at yngle.
  • Træk: Kan flytte til nye områder imellem august og oktober. Vil om vinteren opholde sig i områder, hvor fugle bliver fodret, forsvinder typisk igen i april.
  • Føde: Hvirvelløse dyr, frø, nødder, agern. Besøger også fuglebræt.
  • Kald: Et skarpt “psee”, et stillere “psit psit psrr”, og også et klikkende kald.

Spætmejsen er det eneste medlem af sin familie, som er fundet i Europa. Disse lille, robuste fugle kan klatre ret adræt på træstammer og grene, enten med hovedet nedad eller opad. Dens overside er blålig grå, og dens underside er hvid. En smal øjestribe løber fra næbbet til nakken. Dækfjerene på undersiden af halen er rødlig brune med hvid spids. Fugle af den ovennævnte race har mere udpræget rødlig brun farve på siderne. Fugle af den mere østlige race har hvide markeringer på panden og over øjestriben. Spætmejses ben er brunligt gule, dens næb er mørkt grå, og dens iris er mørkebrun.

Follow us!



Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page