0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Stellersand

Polysticta stelleri

  • Familie: Egentlige andefugle – Anatidae
  • Udseende: En dykkende and på størrelse med Hvinand. Hannen er klart farvet, hunnen er mørkebrun med lyse mønstre. Næbbet er jævnt i tykkelse, kronen er flad i profil med skarpe vinkler foran og bagpå. Det blå vingepanel er linjeret med brede hvide striber.
  • Størrelse: Længde 42-48 cm, vingefang 68-77 cm, vægt 860 g.
  • Rede: Lav, lavet af græs, foret med dun, placeret blandt vegetation eller på åben jord.
  • Formering: 5-10 æg bliver lagt i juni, de bliver udruget af hunnen. Ællingerne forlader reden hurtigt efter udklækningen og lærer hurtigt at finde føde selv, men de bliver sammen i et kuld med deres mor et stykke tid.
  • Udbredelse: Yngler på den Sibiriske tundra. Passerende trækfugl i Finland, hovedsagligt om vinteren og foråret.
  • Træk: Sjælden vinterbesøgende i nordlige farvande i Østersøen. Trækket tilbage til yngleområderne topper i maj. Kan ses i Finland på alle tider af året.
  • Føde: Hvirvelløse dyr.
  • Kald: Usædvanligt stille.

Minder ikke meget om den meget mere almindelige Edderfugl. I udseende minder den mere om en pjaskende and end en dykkende and. Hannen er nem at identificere i sin farverige ynglefjerdragt, hovedet er hovedsagligt hvidt med sorte markeringer omkring øjnene, og en sort hagesmæk som strækker sig til en halsring som er forbundet med sort farve på ryggen. Grøn markering er synlig på hovedet og bagsiden af halsen. Hvide striber på halsen under den sorte halsring.

I ynglefjerdragten har hannen lys kobberbrun underside og sort gat og hale. En tydelig sort plet kan ofte ses på siderne. Hannen skifter fjer omkring midsommer, hvor den mister sin ynglefjerdragt og bliver mere ensfarvet mørkebrun i farven med en hvid plet foran på bugen. Stellersand har koboltblå vingepaneler linjeret på hver side med brede hvide striber. På unge fugle er disse hvide striber kun meget smalle. Hunner og unge fugle er ret ensartet spraglede mørkebrune i farven. Stellersands ben er blåliggrå (han) eller mørkt grønlige (hun). Dens næb er blåligt gråt, og dens iris er mørkebrun.

Stellersand ses ofte i tætte flokke hvor hvert individ følger hvert andet tæt i opførsel.

Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page