0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio. Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Stenvender

Arenaria interpres

  • Familie: Sneppefugle – Scolopacidae
  • Udseende: En mellemstor, tætbygget, kortbenet vadefugl. Fjerdragten på fugle i flugt er meget slående. Brede hvide striber er synlige på mørke vinger, ryggen har også omfattende hvide markeringer, halen er sort og hvid. Næbbet er kort og kileformet.
  • Størrelse: Længde 21-24 cm, vingefang 43-49 cm, vægt 90-130 g.
  • Rede: I en fladgrundet fordybning, almindeligvis skjult blandt klipper og vegetation, sommetider under en enebærbusk. Foret med græsstængler, lav og fyrre og grannåle.
  • Formering: 4 æg bliver lagt i maj, udruget af begge forældre i 22-23 dage. Ungerne forlader reden hurtigt efter udklækning og lærer hurtigt at finde føde. Ungerne er flyvefærdige efter 19-26 dage.
  • Udbredelse: Yngler på klippefyldte kyster og øer langs Finlands kyst. Den finske ynglende bestand er anslået til 2.500-3.500 par.
  • Træk: Natlig. Forlader Finland i juli-august, kommer tilbage i maj. Overvintrer i Vestafrika.
  • Føde: Hvirvelløse dyr, af og til fugleæg. Søger ofte efter føde ved at vende sten, deraf navnet.
  • Kald: Et pipende “tee-kweetee-kweetee-kweetee-tee-tee”.

Stenvenders bevarelsesstatus i Finland er sårbar.

Stenvendere er tætte, kortbenede vadefugle med, kort tæt næb og meget slående fjerdragt. Deres hoved, hals og bryst er hvide med tydelige sorte markeringer. Ryggen er stribet rustent brun og sort, og bugen er lyst grå. I flugt tilføjer deres hvide vingestriber, hvide pletter på deres ryg og deres sorte og hvide haler mere til deres udseende. Hannerne er generelt mere farverige end hunnerne. Unge fugle har et lignende mørkt og hvidt udseende i flugt, men de mangler den rustent brune farve som voksne har, og deres hoved, bryst og rygge er ret ensfarvet gråligt brune.

Stenvenders ben er rødligt orange (voksne fugle) eller brunligt gule (unge fugle). Deres næb er sorte (voksne) eller mørke med en orange base (unge). Deres iris er brun.

Andre arter i samme familie

Follow us!



Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page