Please install Adobe Flash Player to listen the sound of Stor præstekrave, Charadrius hiaticula.

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Stor præstekrave

Charadrius hiaticula

  • Familie: Brokfugle – Charadriidae
  • Udseende: En lille vadefugl fra hjejlefamilien. Lidt større end den lignende Lille Præstekrave, og har et kortere og tykkere næb, og kun en utydelig (eller fraværende) gul øjering. Hvide vingestriber er meget synlige på fugle i flugt.
  • Størrelse: Længde 17-19,5 cm, vingefang 35-41 cm, vægt 49-64 g.
  • Rede: I en lav fordybning på sandet eller gruset jord, med begrænset rede materiale (skaller, trænåle, stykker af strå, grus osv.).
  • Formering: 4 æg bliver lagt i april-maj, udruget af begge forældre i 21-26 dage. Ungerne forlader reden hurtigt efter udklækning og lærer at finde føde selv. Ungerne er lærer at flyve efter 21-28 dage. Forældre foregiver ofte skade for at lokke rovfugle væk fra reden.
  • Udbredelse: Yngler langs åbne hav og sø kyster. Fugle af to racer kan ses i Finland: den nominerede race (C. h. hiaticula) langs havkyster, og den nordlige race (C. h. tundrae) inde i landet i det nordlige Finland. Den finske ynglende bestand er anslået til 8.000-11.000 par. Den nominerede race er blevet sjældnere den sidste tid på grund af overbevoksning af kystenge.
  • Træk: Overvintrer i Vesteuropa og Vestafrika. Forlader Finland juli-oktober, kommer tilbage fra sent i marts.
  • Føde: Små hvirvelløse dyr, insekter, edderkopper og snegle.
  • Kald: Et blødt to stavelses kald “tyl-li”.

Stor Præstekrave kan skelnes fra den lignende Lille Præstekrave på størrelsen, hvide vingestriber og kortere, tykkere næb. Deres sorte og hvide ansigtsmarkeringer ligner hinanden, selv om enderne på deres brede øjemasker er mere rundede og der er ingen hvid plet bag ved den sorte stribe som går over hætten. Et bredt sort bælte går fra brystet til siderne af halsen. Ryggen er sandet brun i farven og bugen er hvid. Unge Stor Præstekrave mangler sort ansigtsmarkering. De har hvid farve på pande, strube og hals, og kun en svag gulligbrun øjestribe. Fjerene på ryggen er kantet med en smal rustent brun kant.

Stor Præstekraves ben er orange (voksne fugle) eller grålig gule (unge fugle). Dens næb er orange med sort spids (voksne fugle) eller sort med en gul base på undernæbbet (unge fugle). Dens iris er brun. Stor Præstekrave har ikke en gul øjering, som er typisk for Lille Præstekrave.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie
Download NatureGate app for iPhone! Download NatureGate app for Android!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page