0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki. Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Terekklire

Xenus cinereus

  • Familie: Sneppefugle – Scolopacidae
  • Udseende: Minder om Mudderkliren, men det lange næb er synligt opadbuet. Oversiden er brunligt grå. Hvid bagkant på vingerne. Undersiden er hvid til brystet. Svage striber er almindeligvis synlige på hals og bryst.
  • Størrelse: Længde 22-25 cm, vingefang 57-59 cm, vægt 60-78 g.
  • Rede: I lave hulninger på sandet jord, foret med strå, tørre blade og stykker af bark.
  • Formering: 4 æg bliver lagt i maj, udruget af begge forældre i 20-21 dage. Ungerne er lærer at flyve efter 15 dage.
  • Udbredelse: Meget sjælden ynglefugl omkring kysterne ved Den Botniske Bugt, også af og til i Nordkarelia og ved Kemijärvisøen. Hovedparten af yngleområdet strækker sig østpå fra det Hvide Hav gennem den eurasiske åleskovzone. Den finske ynglende bestand er anslået til kun 5-10 par.
  • Træk: Kan ses i Finland fra maj til tidlig september. Overvintrer i Østafrika, det sydlige Asien og Australien.
  • Føde: Hvirvelløse dyr.
  • Kald: Et hurtigt, skælvende “vibibibibi”. Larmende omkring rede området.

Terekklire er klassificeret som en truet art i Finland.

Terekkliren ligner Mudderkliren ret meget, men dens lange næb er opadbuet. Dens oveside er brunligt grå med en sort langsgående stribe over hver vinge. Dens hals og bryst er lyst grå med pletter, men ellers er undersiden hvid. Dens vinger har hvide bagkanter (lige som markeringerne på Rødbens vinger, men smallere). Dens ben er orange (voksne) eller gule (unge fugle), og dens næb er sort med en gul base, og dens iris er sortbrun.

Andre arter i samme familie

Follow us!



Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page