0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Topmejse

Parus cristatus

  • Familie: Mejser – Paridae
  • Udseende: En af de få europæiske spurvefugle med en udpræget top. Ryg og vinger er gråligt brune, undersiden er creme hvid. Sorte strube og kindmarkeringer, toppen er prikket sort og hvid.
  • Størrelse: Længde 10,5-12 cm, vægt 10-14 g.
  • Rede: I en hule (ofte udgravet af Topmejsen selv) en rådnende træstamme eller en redekasse. Lavet af mos foret med uld, hår og tråde fra spindelvæv.
  • Formering: 4-8 æg bliver lagt i april-maj, udruget af hunnen i 13-18 dage. Ungerne bliver i reden i 18-21 dage.
  • Udbredelse: Yngler i nåleskove fra sydkysten til det sydlige Lapland. Den finske ynglende bestand er anslået til 200.000-400.000 par.
  • Træk: Fastboende.
  • Føde: Frø, hvirvelløse dyr.
  • Kald: Et klart ringende “kilililit”.

Sort og hvid tilspidsende top er skelnende, eftersom Topmejsen er en af de få europæiske spurvefugle med en top. Fjerdragten er gråligt brun på ryg og vinger, undersiden er lys med et brunligt skær. Hovedet er hovedsagligt hvidt markeret med sort øjestribe, buet sort stribe efter kinden og en smal sort krave, som strækker sig til strube og hage. Topmejses ben er grønligt grå, dens korte, tynde næb er sort, og dens iris er rødlig brun.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page