0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, Kari Pihlaviita, Jari Hiltunen, Jouko Lehmuskallio, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Toppet lappedykker

Podiceps cristatus

  • Familie: Lappedykkere – Podicipedidae
  • Udseende: En langhalset lappedykker med en særpræget kam (mangler i vinterfjerdragten). I flugt virker den lys, slank, lidt tung bagi, og ustabil, med hurtige vingeslag.
  • Størrelse: Længde 46-51 cm, vingefang 59-73 cm, vægt 1,3-2 kg.
  • Rede: En flydende flåde lavet af død vegetation, fæstet til vandplanter.
  • Formering: 3-6 æg bliver lagt i maj, udruget af begge forældre i omkring 25-29 dage. Unge fugle lærer at flyve efter 71-79 dage, og bliver også uafhængig af deres forældre efter 9-11 uger.
  • Forekomst: Yngler omkring søer og havbugter hvor vandplanter med luftskud er talrige. Findes også i andre farvande under træk. Rækkevidden i Finland strækker sig så langt nord som det sydlige Lapland. Den ynglende bestand er anslået til 25.000-35.000 par. Antallet har været nedadgående.
  • Træk: Natlig. Flyver sydpå fra august, kommer tilbage tidlig om foråret hurtigt efter at isen på søerne og havet smelter. Nogle fugle trækker ved at svømme over lange afstande på havet. Overvintrer i Vesteuropa og omkring Middelhavet.
  • Føde: Fisk (hovedsagligt Skalle og Løje), insekter, krebsdyr, bløddyr og haletudser.
  • Kald: Et kaglende “kek-kek-ke-ke-ke-ke-ke”, et groft hylende “ker-ker-ker” og et højt kald, som minder om en skrigende gris.

I sommerfjerdragten har Toppet Lappedykker lang smal hals, som er hvid foran og mørkebrun bagved. To sorte duske står op fra dens mørke hætte, og dens hvide ansigt er indrammet af brede rødlige brune kindduske. Dens ryg er mørkebrun, dens sider er lysere brune og den har hvid underside. I flugt der den slank ud, og hvide pletter er synlige på både forkant og base på vingerne. Toppet Lappedykkers ben er gulligt grå, dens næb er gulligt brunt, og dens iris er rød. Unge fugle minder generelt om voksne, bortset fra hovedet, som har sorte og hvide mønstre og ingen kam. Deres hætte og bagside af halsen er mørke, og de har em mørk stribe over øjet og en anden mørk stribe under øjet, som fortsætter utydeligt til siden af struben. Deres iris er orange. Toppet Lappedykkers vinterfjerdragt minder og sommerfarverne, men den har ingen øre eller kindduske.

Toppet Lappedykker er en meget larmende fugl. Ynglende par udfører en indviklet parringsdans, som inkluderer en “pingvindans”, hvor fuglene står oprejst fra vandet med ansigtet imod hinanden. Forældre bærer ofte deres unger på deres ryg eller under deres vinger, selv mens de dykker.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page