0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, Kari Pihlaviita, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Tretået spætte

Picoides tridactylus

  • Familie: Spætter – Picidae
  • Udseende: En mellemstor Spætte med ingen rød farve. Oversiden er sort og hvid, undersiden lys med tætte tværgående striber.
  • Størrelse: Længde 21,5-24 cm, vægt 60-85 g.
  • Rede: I et hul i et levende eller dødt træ i en højde på 1-7 meter.
  • Formering: 3-6 æg bliver lagt i maj, udruget af begge forældre i omkring 11 dage. Ungerne er lærer at flyve efter 22-25 dage.
  • Udbredelse: Yngler over næsten hele Finland, men er sjælden i de sydlige regioner. Foretrækker gamle nåleskove med tørre grantræer. Den finske bestand er anslået til 15.000-20.000 par.
  • Træk: Standfugle, men kan vandre uregelmæssigt nogle år.
  • Føde: Specialiseret æder, leder efter larver af Barkbiller. Kan fjerne barken fuldstændig fra døde grantræer.
  • Kald: Et blødt, blidt “kyik”. Trommer i parringssæsonen.

Tretået Spætte er beskyttet over hele det finske fastland og Åland.

Tretået Spætte er mindre og mørkere end den mere kendte Stor Flagspætte. Kendetegn omfatter en lang hvid plet, som går ned ad ryggen, sorte og hvide bånd på hovedet, og mørke tværgående striber på undersiden. I tillæg, så har Tretået Spætte ingen rød farve i fjerdragten. Unge fugle har gul hætte.

Tretået Spættes ben er mørke. Som artens navn antyder, så har den kun tre tæer på hver fod (andre spætter har fire). Dens næb er mørkeblåligt gråt med en sort spids, og dens iris kan være blå og hvid (voksne) eller brun (unge fugle).

Andre arter i samme familie

Follow us!



Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page