0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio. Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Turteldue

Streptopelia turtur

  • Udseende: En lille due, med en mørk hale synligt randet i hvidt. Fjer på ryg og forryg har klart rustbrune rande.
  • Størrelse: Længde 25–27 cm, vingefang 49–55 cm, vægt
    107–140 g.
  • Rede: En flad rede bygget af kviste i et træ.
  • Formering: 2 æg lagt sent i maj, udruget af begge forældre i 13–14 dage. Unge fugle er flyvedygtige efter 18–20 dage.
  • Udbredelse: Næsten så tæt på menneskelig bebyggelse som klippeduen. Første gang observeret i Finland i 1953, med først registreret som ynglende i 1979 i Lappeenranta. Sjældent ynglende i S&SØ Finland. Total ynglende population 5–30 par.
  • Træk: Overvintrer i tropisk Afrika, flyver sydpå i august-oktober (men kan dog stadig ses i november-december), kommer tilbage i maj-juni.
  • Føde: Frø.
  • Kald: Et spindende “torr torr torr”.

Turtelduer er slanke og har lange haler, men har kun størrelsen af en stor drossel. Deres rygge er rustbrune med sorte pletter. Deres store vingedækfjer er blågrå, og deres vingefjer er mørke foroven og forneden (blegere på tyrkerduer). Siderne på deres halse er markeret med en ovalformet sort og hvidstribet plet. Deres haler har hvide spidse, med en mørk plet ved gumpen. Turtelduer har mørkerøde ben, sorte næb med bleg spids, og gule regnbuehinder.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page