0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki. Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Vandrefalk

Falco peregrinus

  • Familie: Falke – Falconidae
  • Udseende: En stærkt bygget falk med spidse vinger. Kinderne er lyse, markerede med en bred overskægsstribe.
  • Størrelse: Længde 38-51 cm, vingefang 89-113, vægt 630-880 g (han), 860-1.100 g (hun).
  • Rede: På klippehylder eller på en tue i mosejord, af og til i et træ i en forladt rovfuglerede. Bygger som så ikke rede, med skraber en hulning ud med sine ben.
  • Formering: 1-4 æg bliver lagt fra midt i april, udruget af begge forældre i omkring 29-35 dage. Ungerne er lærer at flyve efter omkring 35-42 dage.
  • Udbredelse: Yngler på steder med godt udsyn over omgivelserne, kræver også åbent jagtterræn. Bygger helst rede på klipper og i udstrakte åbne moser. Antallet i Finland faldt stejlt o 1960’erne på grund af giftige kemikalier i fødekæden, men er siden kommet sig. Den nuværende finske bestand er anslået til 300 par.
  • Træk: Fuglene forlader Finland imellem august og sent efterår, de kommer tilbage i marts-april efter at have overvintret i Vest og Sydeuropa og Nordafrika. Nogle fugle overvintrer også i Finland.
  • Føde: Jager fugle, den forfølger dem i flugt i en imponerende fart eller dykker ned på dem fra oven for at fange dem i et overraskelsesangreb. Dykkende fart er sagt at kunne nå 300-400 kilometer i timen, og skabe en høj susende lyd.
  • Kald: Advarselskaldet er et groft, skældende “kra-kra-kra”.

Vandrefalk er strengt beskyttet over hele Finland og Åland.

Vandrefalk er en stærkt bygget rovfugl, nogenlunde på størrelse med Gråkrage. Den har lange vinger, brede ved kroppen men bliver smallere til en spids. Dens hale har mellem længde. Voksne har mørk blågrå overside og lys underside med mørke tværgående striber. Dens særprægede brede overskægsstribe er synlig imod dens gulligt hvide strube og hvide kinder. Unge fugle har brunlig ryg og vinger, og lys underside med langsgående striber.

Vandrefalk kan forveksles med den større og lysere Jagtfalk, men dens overskægsstriber er synligere. Vandrefalk har gule ben (grønlig gule på unge fugle). Dens næb er gråt med mørkere spids, en gul base på undernæbbet, og en hård vokshud over overnæbbet som er gullig grøn på voksne og blålig på unge fugle. Dens øjne har mørkebrun iris og er omkranset af en grønlig gul øjering.

Andre arter i samme genus
Andre arter i samme familie

Follow us!



Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page