0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki. Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Vandrikse

Rallus aquaticus

  • Familie: Vandhøns – Rallidae
  • Udseende: En ret lille, buttet vandrikse med et langt, slankt, lidt nedadbøjet næb. Ser mørk ud på afstand, men har et klart hvidt gat under halen.
  • Størrelse: Længde 23-26 cm, vingefang 38-45 cm, vægt 75-190 g.
  • Rede: Lavsidet rede på jorden, omkring størrelsen af en drossels rede, skjult i en tue af vegetation nær ved vandkanten, lavet af blade af rør, kogleaks og star.
  • Formering: 6-11 æg bliver lagt i maj, udruget af begge forældre i omkring 19-21 dage. Ungerne forlader reden umiddelbart efter udklækningen, lærer at finde føde selv efter omkring 5 dage, og lærer at flyve efter 42-49 dage.
  • Udbredelse: I bede af rør og kogleaks omkring strandkanter ved søer og bugter. Mere almindelig i det sydlige Finland. Lidet iøjnefaldende, og dens tilstedeværelse bliver almindeligvis kun angivet ved dens særprægede kald. Den finske ynglende bestand er anslået til 500-800 par.
  • Træk: Trækker om natten. Efterårstrækket begynder så tidligt som august, men kan fortsætte til sent om efteråret. Forårstrækket begynder i slutningen af marts eller tidlig i april. Overvintrer i vest og Sydeuropa. Nogle fugle kan forsøge at tilbringe vinteren i Finland.
  • Føde: Hvirvelløse dyr som den finder i bede af rør, vådområder og lavt vand.
  • Kald: Har adskillige kald, det mest almindelige er en gentaget “gip-gip” serie af kald, som ender i et griselignende skrig.

Vandrikser er korthalede og på størrelse med en Drossel. Dens olivenbrune ryg har sorte pletter, og dens kinder, strube og bryst er mørkegrå. Dens sider er markerede med sorte og hvide striber, og den har klare hvide pletter på gattet. Dens lange, slanke, lettere nedadbøjede næb er rødligt på voksne fugle (med en sort spids og en ryg på overnæbbet), men brunt på unge fugle. Unge fugle adskiller sig også ved at deres underside mangler den mørkegrønne farve som de voksne har, og er i stedet lysere med mørke striber på bugen Vandrikse har rødlig brune ben med meget lange tæer. Iris kan være rød eller rødlig brun.

Vandrikse tilbringer det meste af tiden skjult i tæt vegetation ved vand og ses kun sjældent, men høres oftere. De er i stand til at flyve med stor smidighed gennem vegetation i vådområder.

Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page