0:00
0:00

© Copyright: Billeder: Jari Peltomäki, Mervi Wahlroos, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Vendehals

Jynx torquilla

  • Familie: Spætter – Picidae
  • Udseende: En utypisk spætte, lille i størrelsen og hovedsagligt gråligt brun i farven med mørkere markeringer. Sky og bliver oftest observeret på grund af sit gennemtrængende, gentagne kald.
  • Størrelse: Længde 16-18 cm, vægt 32-43 g.
  • Rede: I et hul i et træ eller en redekasse, der bliver næsten ikke brugt rede materiale. Kan overtage andre fugles rede huller ved at flytte deres rede.
    4-13 æg bliver lagt i maj, udruget af begge forældre i 11-19 dage. De flyvefærdige unger bliver i reden i 17-22 dage.
  • Udbredelse: Yngler i forholdsvis åbent skovland i det sydlige og centrale Finland, sjældnere længere mod nord i skovområder i finsk Lapland. Den finske ynglende bestand er anslået til 5.000-15.000 par. Antallet er stejlt nedadgående.
  • Træk: Trækker om natten, forlader Finland i august og kommer tilbage i april-maj. Overvintrer i det tropiske Afrika.
  • Føde: Myrer og deres æg.
  • Kald: En grov, gentagen serie af klagende kald.

Vendehals er små medlemmer af spætterne, kun omkring størrelsen af en Spurv. Den har en slank forlænget form, og fjerdragten består af spraglede brune og grålige markeringer med mørkere striber, lige som fjerdragten hos Natravnen. Særprægede kendetegn består af en okkergul strubeplet med mørkere striber, en mørkere stribe, der løber langs nakken og ryggen, og en grå hale med sorte krydsede striber. Voksen Vendehals har brun iris og lysebrunt næb og lysebrune ben. Unge fugle har grå ben, et mørkt rødligt næb og gullig grå iris.

Vendehals er forsigtig og holder sig almindeligvis skjult. De kan ligge stille på jorden, dækket med lav, i tillid til deres camouflage. Når den bliver forstyrret på reden kan Vendehals hvæse som en slange og vaje med hovedet ved at bugte halsen.

Andre arter i samme familie

Follow us!Identificer arter!

Sivun alkuun / Top of the page