© Copyright: Kuvat:

Jouni Leinikki, Sanna Saari

. All rights reserved.

Itämerennäkinparta

Chara baltica

  • Ylemmät taksonomiset tasot: Streptophyta – Charales (Näkinpartaiset)
  • Heimo: Characeae
  • Koko: 5–50 cm
  • Ulkonäkö ja erityispiirteet: Monimuotoinen itämerennäkinparta on suhteellisen jäykkä ja tummemman vihreä kuin muut näkinparrat. Sekovartta peittävät harvat, hyvin muodostuneet piikit. Nämä ovat yksittäisiä tai ryhmittyneet 2–3 piikin ryhmiin. Lajin sädekiehkurat koostuvat 7–11 sädehaarasta, joiden pituus on korkeintaan 5 cm ja kärjet pitkähköjä, kuorettomia ja usein lasimaisen läpikuultavia. Kuoren solurivejä itämerenäkinparralla on kaksi kertaa niin monta kuin sädehaaroja. Haarojen kohdalla olevat kuorisolut ovat voimakkaimmin kehittyneitä. Sädehaarojen tyven alapuolella sijaitsevat piikkikiehkurat ovat kahdessa rivissä. Ylös- ja alaspäin suuntautuneet kaksikärkiset piikit sijaitsevat pullistuneiden kuorisolujen päällä. Matalammalla kasvavilla yksilöillä sädekiehkurat ovat tiheämmässä, syvemmällä niiden välimatka kasvaa.
  • Levinneisyys ja elinympäristö: Itämerennäkinparta on yleinen lieju- ja savipohjilla 0,5–2 metrin syvyydessä koko Itämeren alueella. Laji viihtyy sekä suojaisilla että melko aallokkoisilla kasvupaikoilla ja se on sopeutunut suolaisiin (2–15 ‰) vesiin.
  • Lisääntyminen: Itämerennäkinparta on yksivuotinen matalissa vesissä, missä se talvehtii tärkkelyspitoisten talvehtimisnystyröittensä avulla. Syvemmissä vesissä sen vihreät osat talvehtivat. Laji on yksikotinen.
Muita saman suvun lajeja
Muita lajeja samasta ryhmästä

Seuraa meitä!Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page