Coccotylus truncatus Phyllophora pseudoceranoides
© Copyright: Kuvat:

Ville Karvinen, Sanna Saari

. All rights reserved.

Liuskapunalevä

Coccotylus truncatus

  • Synonyymi: Phyllophora truncata

Röyhelöpunalevä

Phyllophora pseudoceranoides

  • Ylemmät taksonomiset tasot: Rhodophyta (Punalevät) – Gigartinales
  • Heimo: Phyllophoraceae
  • Koko: 1–5 cm
  • Ulkonäkö ja erityispiirteet: Kasvupaikasta riippuen liuska- ja röyhelöpunalevälajien kasvumuodot vaihtelevat niin paljon, että lajien erottaminen toisistaan voi olla vaikeaa. Molemmat lajit muodostavat syvemmässä rantavedessä matalia, litteälehtisiä kasvustoja kiinnityen alustaansa pyöreällä sekovarrella. Tyviosan rihmamaiset varret litistyvät kärkiä kohti. Tyypillisimmillään liuskapunalevän kirkkaan punertavat kärkiosat ovat kiila- tai kielimäisiä. Röyhelöpunalevällä varsien kärkiosat ovat usein hieman sinertävämmät ja viuhkamaisesti haaroittuvat. Suojaisten lahtien pohjalla usein irrallaan kasvavat yksilöt voivat olla kauttaaltaan rihmamaisia.
  • Levinneisyys ja elinympäristö: Liuska- ja röyhelöpunalevä ovat mereistä alkuperää ja esiintyvät yleisinä koko Itämeren alueella. Liuskapunalevän löytää useimmiten rakkolevän aluskasvustosta, jossa se kasvaa n. 15–20 cm kokoisina laikkuina 1,5–3 m syvyydessä. Röyhelöpunalevä viihtyy syvemmällä, jopa 15 m syvyydessä, mistä sen löytää pääasiassa irtonaisena sinisimpukoiden seurasta ja muihin leviin tarttuneena. Ei kuitenkaan voi olla varma etteikö irtonaisena havaitun röyhelöpunalevän joukosta voisi löytää samannäköistä liuskapunalevää.
  • Lisääntyminen: Monivuotiset liuska- ja röyhelöpunalevä lisääntyvät meillä vain suvuttomasti, muualla myös suvullisesti.
Muita lajeja samasta ryhmästä

Seuraa meitä!Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page