Naaraita
© Copyright: Kuvat:

Katriina Könönen, Pekka Tuuri

. All rights reserved.

Merisiirat

Jaera spp.

  • Lajeja: Jaera albifrons, Jaera ischiosetosa, Jaera praehirsuta
  • Ylemmät taksonomiset tasot: Arthropoda (Niveljalkaiset) – Crustacea (Äyriäiset) – Malacostraca (Kuoriäyriäiset) – Isopoda (Siirat)
  • Heimo: Janiridae
  • Koko: Koiraat 3–5 mm, naaraat 4–5 mm.
  • Ulkonäkö ja erityispiirteet: Merisiirat ovat yleisväriltään harmaan- tai kellanruskeita ja usein tummalaikullisia. Naaraan ruumis on kapean soikea, koiraat ovat leveämpiä. Ensimmäinen tuntosarvi on pieni, toinen sitävastoin hyvin kehittynyt mutta ruumista lyhyempi. Suhteellisen suuret silmät sijaitsevat pään selkäpuolella. Leveän pyrstökilven takareunassa on pieni lovi, josta hyvin pienet takimmaiset uintijalat (uropodit) pilkistävät esiin.
  • Ravinto: Merisiirat ovat kaikkiruokaisia. Ne saavat ravintonsa syömällä kasvinosia, hajoavaa orgaanista ainesta sekä pieneliöitä.
  • Levinneisyys ja elinympäristö: Koska merisiirat kaihtavat valoa, ne viihtyvät parhaiten rantaveden kivien ja kasvillisuuden alla, joskus ne hakeutuvat jopa kuivan rannan kivenkoloihin.
    Merisiiroista J. albifrons on yleinen eteläiseltä Itämereltä keskiselle Suomenlahdelle ja Saaristomerelle, mutta koska lajinmääritys on vaativa toimenpide, ei eri merisiiralajien levinneisyydestä ole tarkempaa tietoa.
  • Lisääntyminen: Merisiirat lisääntyvät toukokuun ja syyskuun välisenä aikana. Naaras kantaa 10–60 munaa sikiötaskussaan alkukesällä. Nuorten vapauduttua loppukesällä aikuiset kuolevat pois. Elinkaaren pituus on noin 1 vuosi.
Muita lajeja samasta ryhmästä

Seuraa meitä!



Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page