© Copyright: Kuvat:

Essi Keskinen, Pekka Lehtonen, Jouni Leinikki

. All rights reserved.

Merisykeröparta

Tolypella nidifica

  • Ylemmät taksonomiset tasot: Streptophyta – Charales (Näkinpartaiset)
  • Heimo: Characeae
  • Koko: 5–20 cm
  • Ulkonäkö ja erityispiirteet: Merisykeröparran kuorettomassa, piikittömässä ja sileässä sekovarressa on pitkät solmuvälit ja sen lyhyisiin solmukohtiin ovat haarakiehkurat kiinnittyneet. Solmuväli koostuu vain yhdestä putkimaisesta solusta. Solmukohdassa on tasasivuisia soluja, jotka yhdessä muodostavat liitoslevyn. Haarat ovat monisoluisia. Merisykeröparran tunnistaa helpoiten suhteellisen harvoista tiheistä, epäjärjestyksessä olevista pesämäisistä haarakruunuista, joissa lisääntymisrakenteet sijaitsevat. Muiden haarakiehkuroiden haarat ovat sileitä ja sivuhaarattomia. Haarojen päätesolut ovat aina tylppiä. Haarakruunun haarat ovat huomattavasti lyhyempiä kuin alempien sivuhaarojen haarat. Kustakin haarakiehkurasta lähtee vähintään kaksi sivuhaaraa.
  • Levinneisyys ja elinympäristö: Merisykeröparta kasvaa hiekka- ja liejupohjilla melko aallokkoisilla kasvupaikoilla 2–6 m syvyydessä koko Itämeren alueella. Merisykeröparta on murtovesilaji ja vaatii kasvaakseen 2–25 ‰ suolaisuuden.
  • Lisääntyminen: Laji on kaksineuvoinen. Suurikokoinen, soikea naaraspuolinen sukusolu on kierteisten peitesolujen ympäröimä, muodostaen sukusolun päälle kymmensoluisen kruunun (coronula). Naaraan sukusolu muuttuu mustanruskeaksi peitesolujen irtaannuttua hedelmöittymisen jälkeen.
Muita lajeja samasta ryhmästä

Seuraa meitä!Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page