© Copyright: Kuvat:

Jan-Erik Bruun, Katriina Könönen, Jussi Mattila

. All rights reserved.

Mittarijuotikas

Piscicola geometra

  • Ylemmät taksonomiset tasot: Annelida (Nivelmadot) – Clitellata
  • Heimo: Piscicolidae
  • Koko: Enimmillään noin 2,5 cm
  • Ulkonäkö, erityispiirteet ja ravinto: Suurin osa juotikkaista elää makeissa vesissä, mutta kaloista verta imevä mittarijuotikas on yleinen myös Itämeren murtovedessä. Mittarijuotikas on väriltään harmaanruskea tai -vihreä ja valkoisten poikkiraitojen (noin 20 kpl) koristelema. Lajilla on kaksi imukuppia. Isommassa takapään imukupissa on säteittäisiä, valkoisia raitoja. Mittarijuotikkaan tunnistaa myös siitä, että se on läpileikkaukseltaan pyöreä, ei litteä kuten useimmat muut juotikkaat. Mittarijuotikas pystyy uimaan käärmemäisin liikkein hämmästyttävän nopeasti. Se liikkuu myös vapaassa vedessä tekemällä voltteja imukuppejaan hyväksi käyttäen.
  • Levinneisyys, elinympäristö: Mittarijuotikas elää litoraalissa koko Itämeren alueella. Vaikka se ei ole erikoistunut mihinkään tiettyyn kalalajiin, sitä tavataan useimmiten kampelan pinnalta. Mittarijuotikas pysyy kiinni uhrissaan, kunnes se on syönyt kyllikseen. Ruokailun jälkeen se pudottautuu pohjalle. Lajin tapaa myös usein vesikasvien pinnalta vaanimassa ohi uivia kaloja.
  • Lisääntyminen: Mittarijuotikas on kaksineuvoinen. Nuoret yksilöt toimivat aina koiraina, vanhemmat naaraina. Naaras munii 1–1,5 mm kokoisen munakotelon, jonka se kiinnittää vesikasvin pinnalle. Munakotelo sisältää vain yhden munan. Koko elinkaari on 30 päivää.

Litoraali

Litoraali tarkoittaa rantavyöhykettä, tarkemmin rajattuna ylimmän vedenpinnan tasolta kasvillisuuden alarajaan asti tai vielä tarkemmin ranta-aluetta, joka alkaa kuivalta maalta etäisyydeltä, johon rantaroiskeet yltävät ja päättyy syvyyteen, jossa kasveja vielä kasvaa.

Muita lajeja samasta ryhmästä

Seuraa meitä!Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page