© Copyright: Kuvat:

Ville Karvinen, Jouni Leinikki

. All rights reserved.

Mukulanäkinparta

Chara aspera

  • Ylemmät taksonomiset tasot: Streptophyta – Charales (Näkinpartaiset)
  • Heimo: Characeae
  • Koko: 5–30 cm
  • Ulkonäkö ja erityispiirteet: Mukulanäkinparta on monimuotoinen levä, paitsi alueellisesti myös iän myötä. Etenkin nuorissa yksilöissä on runsaasti piikkejä ja sukusoluja. Naaraspuoliset sukusolut ovat punaruskeita, koiraspuoliset oranssin värisiä. Hennohkoa, vaaleanvihreää sekovartta peittäviä pitkänkapeita kuorisoluja on kolme kertaa niin monta kuin kiehkuran haaroja. Sekovarressa on yksittäisiä, teräväkärkisiä, rungon levyisiä piikkejä. Vanhoilta yksilöiltä piikit puuttuvat joskus kokonaan. Lajin sädekiehkurat koostuvat 8–9 sädehaarasta, joiden tyvessä olevat piikki- eli stiploidikiehkurat ovat hyvin kehittyneitä ja kahdessa rivissä. Sädehaarojen päät saattavat olla kuorettomia. Levä on tyypillisesti 5–15 cm, harvemmin jopa 30 cm korkea. Näkinpartaisten juurimaisiin kiinnitysrihmoihin muodostuu usein valkoisia, yksisoluisia ja pyöreitä talvehtimismukuloita, jotka ovat tunnusomaisia juuri tälle lajille.
  • Levinneisyys ja elinympäristö: Mukulanäkinparta kasvaa hiekkaisilla savipohjilla noin 15 m syvyydestä vesirajaan koko Itämeren alueella ja on yleisin näkinpartaislajimme. Se sietää 0–18 ‰ suolaisuuksia
  • Lisääntyminen: Mukulanäkinparta talvehtii talvehtimismukuloiden, hedelmöittyneiden naarassukusolujen tai syvemmissä vesissä vihreiden osiensa avulla. Laji on kaksikotinen, naarasyksilöt ovat koirasyksilöitä tanakampia.
Muita saman suvun lajeja
Muita lajeja samasta ryhmästä

Seuraa meitä!


Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page