© Copyright: Kuvat:

Ville Karvinen

Näkinruohot

Merinäkinruoho, Hentonäkinruoho

Najas marina, Najas tenuissima

 • Ylemmät taksonomiset tasot: Tracheobionta (Putkilokasvit) – Alismatales (Sarpiomaiset)
 • Heimo: Hydrocharitaceae (Kilpukkakasvit)
 • Koko: 10–60 cm
 • Ulkonäkö ja erityispiirteet: Näkinruohot (Najas) on kilpukkakasveihin kuuluva vesikasvisuku. Aiemmin näkinruohot luokiteltiin omaan heimoonsa, näkinruohokasvit (Najadaceae).
  Näkinruohot ovat yksivuotisia, haurasrakenteisia, monihaaraisia ja kapealehtisiä, hieman näkinpartaisleviä muistuttavia pohjakasveja. Lajien tupelliset, varrettomat lehdet ovat epäsäännöllisen sahalaitaisia ja tasasoukkia. Näkinruohojen lehdet sijaitsevat kasvin varressa aina vastakkain tai kiehkuroissa. Merinäkinruoho on pääasiassa Euraasiassa tavattava uposlehtinen, yksivuotinen vesikasvi. Se saattaa kasvaa jopa 60 cm korkeaksi, mutta yleisimmin se on 10–25 cm. Laji on kaksikotinen ja hedekasvi on emikasvia pienempi. Lajin varsi on joko piikkinen tai sileä. Kapeat, 1–4 cm pitkät ja 1–2 mm leveät lehdet ovat iso-, karkea- ja harvahampaiset muistuttaen ohdakkeen lehtiä. Lehtien tuppi on lyhyt ja lehti on lähes korvakkeeton.
  Hentonäkinruoho on toinen Itämeren vähäsuolaisessa murtovedessä esiintyvä näkinruoholaji. Se on 10–40 cm korkea ja lehtilapa on 0,1–0,3 mm leveä ja jäykähkö. Lehden kummallakin laidalla on n. 6 pientä hammasta. Lehtituppi on lyhytkorvakkeinen.
  Molempien lajien lehtihangoissa sijaitsevat kukat ovat pieniä, perättömiä ja yksineuvoisia.
 • Levinneisyys ja elinympäristö: Merinäkinruoho kasvaa jokseenkin harvinaisena koko Itämeren vähäsuolasilla jokisuualueilla ja suojaisissa lahdissa. Hentonäkinruoho on harvinainen laji, jota voi löytää Suomen etelärannikon jokisuista.
 • Lisääntyminen: Merinäkinruoho on yksivuotinen, kaksikotinen kasvi. Hentonäkinruoho on yksikotinen. Molemmat lajit kukkivat elo–syyskuussa.
 • Uhanalaisuus: Hentonäkinruoho on harvinaistunut ja laji on rauhoitettu.
Muita lajeja samasta ryhmästä

Seuraa meitä!Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page