© Copyright: Kuvat:

Jouni Leinikki, Pekka Tuuri

. All rights reserved.

Punanäkinparta

Chara tomentosa

  • Ylemmät taksonomiset tasot: Streptophyta – Charales (Näkinpartaiset)
  • Heimo: Characeae
  • Koko: 10–50 cm (joskus jopa 1,5 m).
  • Ulkonäkö ja erityispiirteet: Punanäkinparta on vahvakasvuinen ja runsaasti haarova levä. Yleisesti sen oranssinpunaiset haarojen päät antavat lajille punertavan ulkonäön. Paikoilla, missä punanäkinparta muodostaa mattoja lähellä pintaa, se erottuu jo kaukaa. Naarasyksilön sukusolut ovat kellanruskeita, koirasyksilön huomattavan suurikokoiset sukusolut ovat voimakkaan punaisia. Syvemmässä vedessä laji on aina vihreä. Punanäkinparran sekovarressa on harvoja pulleahkoja piikkejä yksittäin tai pareittain. Sekovarren pinnan kuorisolurivit kiertyvät, mistä johtuen se näyttää köydeltä. Sädekiehkurat koostuvat 6–7 sädehaarasta. Haarojen lehdykät ja varsinkin päättösolut ovat pulleita. Myös haarojen alapuoliset piikit (stipuloidit) ovat varsin kehittyneitä ja pulleita. Sekovarren kuorisolurivejä on kaksi kertaa niin monta kuin kiehkuran sädehaaroja, haarojen kohdalla olevat kuorisolut ovat vahvimmin kehittyneitä. Levän punainen väri häviää kuivumisen myötä. Punanäkinparta on varsin helppo erottaa muista Chara-lajeista tanakamman olemuksensa perusteella.
  • Levinneisyys ja elinympäristö: Punanäkinpartaa löytyy varsinaiselta Itämereltä Suomenlahdelta ja koko Pohjanlahdelta. Se on makean veden laji, mutta sietää jopa 7,5 ‰ suolaisuutta. Punanäkinparta viihtyy parhaiten pehmeillä pohjilla suojaisissa lahdissa ja fladoissa noin 8 metrin syvyyteen asti. Sisämaassa laji kasvaa emäksisissä, kalkkirikkaissa vesistöissä, missä se kerää sekovarteensa runsaasti kalkkia.
  • Lisääntyminen: Punanäkinparta on monivuotinen ja sen vihreät osat talvehtivat. Laji on kaksikotinen ja lisääntyy suvullisesti.
Muita saman suvun lajeja
Muita lajeja samasta ryhmästä

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page