© Copyright: Kuvat:

Sanna Saari

. All rights reserved.

Purppuraluulevä

Polysiphonia fibrillosa

  • Synonyymi: Polysiphonia violaceae
  • Ylemmät taksonomiset tasot: Rhodophyta (Punalevät) – Ceramiales
  • Heimo: Rhodomelaceae
  • Koko: 3–15 cm
  • Ulkonäkö ja erityispiirteet: Purppuraluulevä on ohut, violetti tai punainen, jopa 15 cm korkea tupsu tai huisku. Sen hento sekovarsi haaroo epäsäännöllisesti molemmin puolin. Vedessä laji näyttää ohuelta untuvaiselta pilveltä, mutta ilmaan nostettaessa se menee täysin kasaan. Elokuusta alkaen vanhat yksilöt antavat harittavamman vaikutelman. Mikroskoopilla katsottaessa sekovarsi koostuu segmenteistä. Poikkileikkauksesta nähdään, että segmentit koostuvat yhdestä keskisolusta, jota ympäröi neljä luumaista solua sekä peittäviä kuorisoluja, joita voi esiintyä myös melko korkealla tyvestä. Purppuraluulevä on selvästi mustaluulevää (P. fucoides) hennompi.
  • Levinneisyys ja elinympäristö: Purppuralevä on mereinen laji ja sitä tavataan eteläiseltä Itämereltä Suomenlahdelle ja Merenkurkun pohjoisosiin asti. Se on avoimien rantojen laji, joka kasvaa kiinteillä pinnoilla, matalasta rantavedestä aina yli 10 m syvyyteen. Punalevävyöhykkeestä purppuraluulevää tapaa usein haarukkalevän (Furcellaria lumbricalis), välillä myös rakkolevän (Fucus vesiculosus) pinnalta, myös irtonaisena sitä on havaittu esimerkiksi ulkosaariston hiekkapohjilta. Helpoiten lajia löytää alkusyksyllä.
  • Lisääntyminen: Poikkeuksena muihin Ceramiales-lahkon lajeihin, purppuraluulevän suvulliset vaiheet ovat usein erikokoisia. Laji on pääasiassa yksivuotinen, mutta jäiltä säästyneet tyviosat voivat jatkaa kasvuaan seuraavana kesänä.
  • Samannäköisiä lajeja: mustaluulevä

Sekovarsi

Sekovarsi (thallus) ei ole varsi eikä lehti eikä juuri vaan jotain siltä väliltä. Sekovarsia ei ole putkilokasveilla (Tracheobionta); tyypillisesti niitä on levillä, sienillä, jäkälillä ja myös joillakin sammalilla.

Muita saman suvun lajeja
Muita lajeja samasta ryhmästä

Seuraa meitä!Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page