© Copyright: Kuvat:

Metsähallitus, Pekka Tuuri

. All rights reserved.

Tötterösalaatti

Monostroma grevillei

  • Ylemmät taksonomiset tasot: Chlorophyta (Varsinaiset viherlevät) – Ulotrichales
  • Heimo: Lähteestä riippuen Monostromataceae tai Gomontiaceae
  • Koko: 5–20 cm
  • Ulkonäkö ja erityispiirteet: Viherleviin (Chlorophyta) kuuluva tötterösalaatti on silkinohut, n. 5 cm läpimittaiseksi kasvava vihreä, riekalemainen levä. Yhdestä solukerroksesta koostuva merisalaatti aloittaa kasvunsa pussimaisena, hieman suolilevää (Ulva spp.) muistuttavana muotona, joka myöhemmin avautuu lehdeksi. Lehdestä repeilee irtonaisina ajelehtivia riekaleita, joita saattaa näkyä mm. jäävallien reunoilla. Kiinnittynyt lehti jää riekaleiseksi ja voi kasvaa jopa 20 cm pitkäksi. Soluissa on yksi pyöreä valkuaisainejyvänen.
  • Levinneisyys ja elinympäristö: Tötterösalaatti on mereinen laji, jota tavataan koko Itämerellä. Se on yksivuotinen varhaiskevään laji, joka kasvaa matalassa vedessä kiviin ja muuhun karkeaan ainekseen kiinnittyneenä. Usein sitä kasvaa myös irrallaan ajelehtien.
  • Lisääntyminen: Tötterösalaatti kuolee itiöityään alkukesästä ja erityinen panssaroitu codiolum-solu muodostuu hedelmöittyneistä sukusoluista. Kesäksi merirokon tai simpukan kuoren sisään joutuneet solut päästävät sisältämänsä itiöt syksyllä veteen. Itiöt kiinnittyvät sopivalle alustalle ja talvehtivat seuraavaan kevääseen.
Muita lajeja samasta ryhmästä

Seuraa meitä!Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page