© Copyright: Kuvat:

Mandy Lindeberg

. All rights reserved.

Valejouhilevä

Scytosiphon lomentaria

  • Ylemmät taksonomiset tasot: Phaeophyta (Ruskolevät) – Scytosiphonales
  • Heimo: Scytosiphonaceae
  • Koko: Alle 25 cm
  • Ulkonäkö ja erityispiirteet: Kapeaa, ruskeaa suolilevää (Ulva spp.) muistuttava valejouhilevä on haaraton ja runsaiden, värittömien karvojen peittämä. Täysikasvuisena laji on kullanruskea, 1–2 cm leveä, putkimainen, yhden solukerroksen paksuinen. Valtamerien rannoilla ja Etelä-Itämerellä sekovarressa on kaasutäytteisiä kuroumia, kuin prinssinakkinauhassa, mutta Varsinaisella Itämerellä ne ovat harvemmin havaittavissa. Sekovarren tyvessä on tartuntalevy, johon usein yhtyy useampi yksilö. Sekovarsia kasvaa usein nipuittain korppumaisesta talvehtimismuodosta. Mikroskoopilla erottuu ontto sekovarsi ja kunkin solun sisältämä iso ja käyrä viherhiukkanen. Kuorisolut ovat pyöreitä tai monikulmaisia. Monilokeroiset itiöpesäkkeet peittävät sukukypsien yksilöiden sekovarsia, etenkin niiden yläosia. Myös värittömiä, ryhmissä kasvavia karvoja esiintyy runsaasti.
  • Levinneisyys ja elinympäristö: Valejouhilevä kasvaa jokseenkin yleisenä tai harvinaisena eteläiseltä Itämereltä Merenkurkun eteläosiin asti. Itämeressä valejouhilevä viihtyy matalilla, ulkosaariston kivikkoisilla pohjilla noin 5 metrin syvyyteen saakka, muodostaen paikoin vyöhykkeitä tai kasvamalla viherahdinparran (Cladophora glomerata) joukossa. Näkyvin valejouhilevä on keväällä ja alkukesällä.
  • Lisääntyminen: Paljaalla silmällä näkyvät yksilöt ovat suvullisia gametofyyttejä. Keväällä sekä koiras- että naarasyksilöt tuottavat sukusoluja. Näistä kasvaa mikroskooppinen, korppumainen talvehtimismuoto, mistä pienet valejouhilevät alkavat itää kevättalvella. Kasvusto muodostuu yksittäisestä sukusolustakin. Yllä kuvattu suvullinen vaihe on yksivuotinen, talvehtiva suvuton korppu on monivuotinen.
  • Samannäköisiä lajeja: Nuoret yksilöt voivat muistuttaa erehdyttävästi jouhilevää tai kultajouhilevää, mutta valejouhilevällä sekovarsi kapenee hieman lähellä tyveä.

Sanastoa

Gametofyytti
on kasvitieteessä sellaisen lajin, jolla on sekä suvullista että suvutonta lisääntymistä, se lisääntymiselimet omaava suvullinen sukupolvi.

Ote Wikipediasta aiheesta ‘Viherlevien lisääntyminen’:
‘Monisoluisilla suvullisesti lisääntyvillä lajeilla on joko haplontti eli tsygoottinen tai haplodiplontti eli spoorinen elinkierto. Myös diplontti ja somaattinen elinkierto tunnetaan joillakin lajeilla. Haplontissa elinkierrossa kasvullinen leväyksilö on haploidinen gametofyytti, joka on joko koiras- tai naaraspuolinen taikka kaksineuvoinen.’

Muita lajeja samasta ryhmästä

Seuraa meitä!Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page