10 20 40 60 cm

mittakaava < 40 cm

         
© Copyright: Kuvat:

www.scandfish.com, Lauri Urho

. All rights reserved.

Täpläsilli

Alosa fallax

  • Heimo: Sillit – Clupeidae
  • Samannäköisiä lajeja: (jättiläis)silakka, pilkkusilli
  • Koko: 25–40 cm, kookkaimmillaan yli 1 kg (Suomen ennätys 1,1 kg).
  • Ulkonäkö: Täpläsilli on hieman pienempi kuin lähisukulaisensa pilkkusilli, joka sekin on tavattu satunnaisesti rannikoiltamme. Täpläsillikin on kuitenkin yleensä kilohaileja ja silakoita kookkaampi. Vain jättiläissilakkaan ja tietysti pilkkusilliin sen saattaa sekoittaa, sillä täpläsillin ulkonäkö on tyypillisen sillimäinen. Kylkiviiva puuttuu selvästi. Vatsa on pyöreämpi kuin silakalla ja kilohaililla. Kiduskansi on uurteinen ja pyrstön tyvessä on isoja, lehtimäisiä suomuja. Silmää peittää vilkkuluomi. Näiden ominaisuuksien lisäksi ruumis on korkeampi kuin jättiläissilakalla. Täpläsillin ja pilkkusillin erottaa toisistaan ensimmäisen kiduskaaren siivilähampaiden lukumäärän perusteella. Pilkkusillillä niitä on enemmän, yli 60, tavallisimmin 80–130. Täpläsillillä siivilähampaita on yleensä alle 60.
  • Väritys: Selkä on sinivihreä, pään yläpuoli ruskea ja kiduskansissa voi olla kullanhohtoa. Yleensä hopeiset kyljet voivat olla myös osittain kullanhohtoiset, minkä lisäksi ruumis voi vielä välkehtiä sateenkaaren väreissä. Väritys on siis silakkaa kirjavampi. Nimensä laji saa kiduskannen takana olevasta 6–10 tumman täplän rivistä, joka tosin saattaa himmetä kalan kuoltua
  • Kutu: Lisääntymisalueillaan täpläsilli nousee jokiin kutemaan, mutta meillä sen ei tiedetä lisääntyneen.
  • Ravinto: Plankton.
  • Levinneisyys ja elinympäristö: Täpläsilli on meillä satunnainen harhailija, joka on tavattu vesiltämme kuitenkin useita kertoja, viimeisimmät varmistetut Merikarvialta 2003, Helsingistä 2004, Paimionselältä 2006 ja Merikarvialta 2014.
Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!

Tietoa kalastuksesta löydät osoitteesta: www.fishinginfinland.fi
Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page