Alba Kirjokevättähti, S. forbesii Kirjokevättähti, S. forbesii Kirjokevättähti, S. forbesii Kirjokevättähti, S. forbesii Kirjokevättähti, S. forbesii Sinikevättähti, S. sardensis

© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Isokevättähti

Scilla luciliae

 • Lat. synonyymi: Chionodoxa luciliae
 • Heimo: Parsakasvit – Asparagaceae
  (aiemmin Hyasinttikasvit – Hyacinthaceae)
 • Kasvumuoto: Monivuotinen sipulikasvi. Sipuli pieni, munanmuotoinen, tummanviolettikuorinen.
 • Korkeus: 5–15 cm. Varsi lehdetön vana.
 • Kukka: Kehä säteittäinen, yleensä vaalean violetti, keskiosa vaalein, reunoja kohti tummeneva, 2,5–5 cm leveä, lähes erillislehtinen (kehälehdet tyveltä noin 3 mm:n pituudelta yhteenkasvaneet). Heteitä 6, palhot valkoiset, ponnet keltaiset. Emiö yhdislehtinen, 1-vartaloinen, 3-luottinen. Kukinto 1(–3)-kukkainen.
 • Lehdet: Tyviruusukkeena, 2 kpl. Lapa tasasoukan suikea, ehytlaitainen, 7–20 cm pitkä, poikkileikkaus leveän v:n muotoinen, kärki usein venhomainen.
 • Hedelmä: Pallomaisen, 3-lohkoinen, 8–10 mm pitkä kota.
 • Kasvupaikka: Pihat, puistot, puutarhat, pensasaitojen tyvet, lehtimetsät. Koristekasvi ja harvinainen karkulainen.
 • Kukinta: (Huhti–)touko(–kesä)kuu.

Sinililjoja muistuttava ja samaan sukuun kuuluva, Turkista kotoisin oleva isokevättähti on yksi puutarhojemme kevättähdistä, jotka saattavat karata, ei kauaksi, mutta ainakin pensasaidan toiselle puolelle. Kevättähden jalostettuja versioita on toki muitakin värejä kuin vaalea violetti, esim. vaaleanpunakukkaista löytyy ainakin puutarhaliikkeistä. Kevättähdillä oli vielä muutama vuosi sitten oma sukunimi Chionodoxa, mutta tarkemmat tutkimukset ovat yhdistäneet ne sinililjojen Scilla -sukuun, josta kaikkiaan tunnetaan nykyisin noin 80 lajia. Lähisukulaisuutta osoittaa sekin, että jotkin kevättähdet voivat risteytyä sinililjojen kanssa, näin ainakin pikkusinililja (S. bifolia) ja kirjokevättähti. Risteymän, tarhakevättähti, tieteellinen nimi on Scilla x allenii.

Kirjokevättähti & Sinikevättähti

Scilla forbesii & Scilla sardensis (Chionodoxa forbesii & Chinodoxa sardensis)

Muita mahdollisia kevättähtikarkulaisiamme ovat kirjokevättähti ja ehkä vielä sinikevättähtikin. Kirjokevättähti on yleensä ruskeavartinen, runsaampikukkainen ja kukat ovat hiukan pienempiä ja väreiltaan kontrastisempia (reunoilta tummemman sinisiä). Sinikevättähti on pienempi- ja useampikukkainen kuin muut kevättähtemme, sen kehälehdet ovat teräväkärkisemmät ja sinisemmät (vain lyhyeltä matkalta tyvestä valkoiset). Toki muitakin kevättähtiä puutarhoistamme voi löytyä, mutta seuraavaan kesään ne eivät juurikaan selviä ilman huolehtivaisen puutarhurin apua.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon tai alaheimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page