© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Kevätsahrami

Crocus vernus

  • Heimo: Kurjenmiekkakasvit – Iridaceae
  • Suku: Aitosahramit – Crocus
  • Kasvumuoto: Monivuotinen ruoho. Maavarsi mukulamainen, halkaisija 10–20 mm.
  • Korkeus: 5–15 cm. Lehdet ja kukka suoraan mukulasta.
  • Kukka: Kehä torvimainen, säteittäinen, 40–80 mm leveä, useimmiten tummansininen (myös sinipunaisia, raitaisia ja valkoisia), teriön torvi pitkä, suoraan mukulasta lähtevä, vaaleiden tyvilehtien (nekin suouraan mukulasta) ja vaaleiden suojuslehtien ympäröimä. Kehälehtiä 6, kahdessa kehässä, jopa 50 mm pitkiä. Heteitä 3, palhot valkoiset, ponnet keltaiset. Emiö keltainen, yhdislehtinen, 1-vartaloinen, 3-luottinen.
  • Lehdet: Tyviruusukkeena, 2–4 kpl. Lapa kapean tasasoukka (2–6 mm leveä), ehytlaitainen, alta vaaleamman vihreä, keskisuoni yläpuolelta katsoen valkoinen. Alapuolella tyvellä vaaleita, paperimaisia tyvilehtiä.
  • Hedelmä: Soikea 3-lohkoinen, 15–20 mm pitkä, maan alla kehittyvä, kypsänä maanpäällinen kota.
  • Kasvupaikka: Pihat, puistot, puutarhat, pensasaitojen tyvet, joutomaat. Koristekasvi, joskus villiytynyt.
  • Kukinta: Huhti–toukokuu.

Sahramit tunnetaan paremmin nimellä krookus. Ne ovat kotoisin Etelä-Euroopasta, Turkista ja Pohjois-Afrikasta. Lajeja tunnetaan noin 80, joista muutamat pärjäävät pohjoisissa olosuhteissamme. Kevätsahrami on yleisin, suurikukkaisin ja kookkain sahramilajeistamme, joita viljellään (useimmiten) keväisinä koristekasveina pihoissa ja puutarhoissa. Kevätsahramin – ja muidenkin sahramien – maavarsi näyttää äkkiä katsoen sipulilta, mutta sipuli se ei ole, vaan sipulin muotoinen juurakko.

Muita Suomessa tavattavia kevätsahrameita

Muita sinisävyisiä meillä viljeltäviä kevätsahrameita ovat ainakin sieberinsahrami (C. sieberi), tähtisahrami (C. tommasinianus) ja sinisahrami (C. biflorus). Keltaisista sahrameista yleisin on kultasahrami (C. chrysanthus) ja toinen mahdollinen on rikkisahrami (C. x luteus, syn. C. x stellaris).

Syyssahrami

Crocus speciosus

Kevätsahramien lisäksi Suomessa voi tavata syksyllä kukkivan, sinikukkaisen syyssahramin. Se poikkeaa useimmista muista sahrameistamme paitsi kukinta-aikansa (syys–lokakuu), myös lehtiensä tai paremminkin lehdettömyytensä perusteella: syyssahramille kehittyvät lehdet vasta kukinnan jälkeen.

Muita saman heimon tai alaheimon lajeja

Seuraa meitä!Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page