© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Mäkivirvilä

Vicia tetrasperma

  • Heimo: Hernekasvit – Fabaceae (Leguminosae)
  • Kasvumuoto: 1-vuotinen ruoho. Pääjuuri pitkähkö.
  • Korkeus: 15–60 cm. Varsi haarova, kiipeilevä, särmikäs, lähes kalju.
  • Kukka: Teriö vastakohtainen, vaalean sinipunainen, 5–8 mm pitkä, perhomainen (terälehtiä 5, joista ylinnä purje, sivuilla siivet ja alinna kahdesta terälehdestä muodostunut venho). Verhiö 5-liuskainen, liuskat lyhyet. Heteitä 10, palhot yhdistyvisiä. Emiö 1-lehtinen ja 1-luottinen. Kukinto pitkäperäinen, 1–3-kukkainen terttu.
  • Lehdet: Kierteisesti, ruodillisia, korvakkeellisia. Lapa parilehdykkäinen, 3–5-parinen, kärhellinen. Lehdykät tasasoukkia, kapeita, pyöreähkökärkisiä, ehytlaitaisia. Korvakkeet ehyet.
  • Hedelmä: 9–15 mm pitkä, kalju, ruskea, yleensä 4-siemeninen palko.
  • Kasvupaikka: Kedot, kalliot, kuivat niityt, jyrkänteet, tienvarret, joutomaat, pellot.
  • Kukinta: Kesä–elokuu.

Mäkivirvilä on sukunsa hennoimpia kasveja. Se on melko yleinen etenkin Ahvenanmaalla, Lounaissaaristossa ja Etelä-Suomessa, mutta heinikossa tai pensaikossa kiipeilevä hento kasvi jää helposti huomaamatta muun kasvillisuuden joukosta. Mäkivirvilä on itse vaatimattomuus: varret ovat ohuet, lehdykät kapeat ja kukat pienet. Lajin alkukotina pidetään Välimeren maita ja Länsi-Aasiaa. Tältä ydinalueeltaan se on levinnyt ilmeisesti jo hyvin varhain ympäri Aasiaa ja Eurooppaa. Suomessa sitä pidetään usein alkuperäisenä, toisin sanoen se on kuulunut kasvistoomme niin kauan, ettei sen saapumisaika ja -tapa ole enää todettavissa. Joka tapauksessa laji on levinnyt rannikollemme myös purjelaivojen painolastimaan ja muunkin laivaliikenteen mukana sekä viime sotien aikana saksalaisjoukkojen kyydissä. Ihmisen mukana mäkivirvilä on levinnyt aina Australiaa myöten.

Peltovirvilä (V. hirsuta) muistuttaa suuresti mäkivirvilää. Peltovirvilän kukat ovat kuitenkin valkeat ja sillä on useampia lehdykkäpareja kuin mäkivirvilällä. Ehkä helpoiten lajit voi erottaa palon siemenluvun avulla: peltovirvilällä siemeniä on kaksi kappaletta, mäkivirvilällä neljä.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon tai alaheimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page