Kuvat: ©Jouko Lehmuskallio

Pystykeiholehti

Sagittaria sagittifolia

  • Heimo: Sarpiokasvit – Alismataceae
  • Kasvumuoto: Yksikotinen, monivuotinen vesi/rantakasvi, talvehtimisversot mukulamaiset.
  • Korkeus: 20–80 cm. Varsi ainakin yläosasta särmikäs.
  • Kukka: Säteittäinen. Kehä erillislehtinen. Terälehtiä 3, valkoisia, sinipunatyvisiä, 10–15 mm pitkiä. Verholehtiä 3, terälehtiä selkeästi lyhyempiä, 4–5 mm. Kukinnon alaosissa emikukkia, joissa useita päärynänmuotoisia emilehtiä. Kukinnon yläosissa hedekukkia, joissa useita heteitä. Keskimmäisissä kukissa usein lukuisten heteiden lisäksi joitakin emejä. Kukat tertussa kolmen kukan kiehkuroina.
  • Lehdet: Useimmat lehdet ilmalehtiä, mutta osa kellus- ja uposlehtiä. Ruoti pitkä. Ilmalehtien lapa nuolimainen, jopa 15 cm pitkä, tyviliuskat lähes kärkiliuskan kokoisia, kelluslehtien lapa pyöristyneempi, jopa soikean herttamainen. Lehtilapojen laidat ehyet. Uposlehdet nauhamaisia, pyöreäkärkisiä, syvän veden kasvissa jopa metrin mittaisia.
  • Hedelmä: Pähkylä, halkaisija 4–5 mm.
  • Kasvupaikka: Matalassa vedessä järvien, jokien ja murtovesilahtien savipohjalla tai märillä rannoilla ja uposkasvina virtaavassa vedessä.
  • Kukinta: Heinä–elokuu.

Pystykeiholehti kehittää syvässä vedessä kasvaessaan vain uposlehtiä, eikä pysty kukkimaan. Kukinta onnistuu parhaiten, jos kasvi on juurtunut alle 50 cm:n syvyyteen. Kasvin hedelmät pysyvät pitkään kelluvina, joten laji voi levitä virtaavien vesien mukana. Hedelmiä ei kuitenkaan aina kehity.

Pystykeiholehden tieteellisen suku- ja myös lajinimen perus tarkoittaa nuolta ja viittaa tietenkin kasvin nuolityvisiin lehtiin. Kasvi talvehtii juurimukuloiden avulla ja ainakin Kiinassa keiholehden sukulaisen juuria on kerätty ravinnoksi.

Pystykeiholehden voi erottaa lähisukulaisestaan kelluskeiholehdestä (S. natans) lehtien perusteella. Jälkimmäisellä lehtilavan kaksi tyviliuskaa ovat hyvin pieniä tai puuttuvat kokonaan. Kelluskeiholehdellä on nimensä mukaisesti lähinnä kelluslehtiä, ilmalehdet puuttuvat. Lajien kukat ovat muutoin samanlaisia, mutta pystykeiholehdellä on heteissään violetit ponnet, kelluskeiholehdellä keltaiset.

Muita saman heimon tai alaheimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page