Suomentatar, A. x fennicum Alppitatatar, A. alpinum Alppitatatar, A. alpinum Alppitatar, A. alpinum Laavatatar, A. weyrichii Laavatatar, A. weyrichii

© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Kaitaröyhytatar

Aconogonon divaricatum

  • Lat. synonyymi: Polygonum divaricatum
  • Heimo: Tatarkasvit – Polygonaceae
  • Kasvumuoto: Monivuotinen, maavarrellinen pensasmainen ruoho. Tiheitä kasvustoja muodostava.
  • Korkeus: 60–120 cm. Varsi kalju, runsaasti haarova, nivelien kohdalta mutkainen.
  • Kukka: Säteittäinen, noin 3 mm leveä. Valkoisia–kellertäviä kehälehtiä 5. Heteitä 8. Yhdislehtinen emiö 3-luottinen. Kukat muutaman kukan kiehkuroina, jotka muodostavat terttuja. Kukinto useista tertuista muodostunut lehtihankainen, noin 10 cm pitkä nuokkuva harsu röyhy. Kukat pahanhajuisia.
  • Lehdet: Kierteisesti. Lyhytruotinen–ruoditon lehtilapa suikea–kapeansoikea, 5–10 cm, ehytlaitainen, kalju (laidat voi olla lyhyt- tai ripsikarvaisia).
  • Hedelmä: Pähkylä 5–6 mm.
  • Kasvupaikka: Pihat, puutarhat, joutomaat. Koristekasvi ja karkulainen.
  • Kukinta: Heinä–elokuu.

Itä-Aasiasta kotoisin oleva kaitaröyhytatar on meillä kohtuullisen yleinen pihojen ja puistojen koristekasvi. Röyhytattarien suku (Aconogonon) on yksi noin 50:stä tatarkasvien heimon suvuista, joita Suomessa tavataan kymmenen. Maailmanlaajuisesti tatarkasviheimon lajeja tunnetaan noin 1200. Tunnetuimpia lajeja hyötykasvipuolella ovat meillä Suomessa raparperi (Rheum rhabarbarum) ja viljatatar (Fagopyrum esculentum) ja luonnonkasveista esim. niittysuolaheinä (Rumex acetosa).

Suomenröyhytatar, Alppiröyhytatar, Laavaröyhytatar

Aconogonon x fennicum (myös A. alpinum x fennicum), Aconogonon alpinum, Aconogonon weyrichii

Suomenröyhytatar (suomentatar) on röyhytattaren ja laavatattaren risteymä. Alppiröyhytatar (alppitatar) muistuttaa kaitaröyhytatarta, mutta alppiröyhytattaren lehdet ovat leveämpiä, suurempia ja karvaisempia ja sen varren nivelien alapuolet ovat karvaisia (kaitaröyhytattaren varret ovat kaljuja). Laavatatar (laavaröyhytatar) on röyhytattarista leveälehtisin. Suomenröyhytattaren hedelmä on siipipalteeton, laavatattaren siipipalteinen.
Vertaa Reynoutria -suvun koristetattaret.

Muita saman heimon tai alaheimon lajeja

Seuraa meitä!


Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page