© Copyright: Kuvat: Jouko Lehmuskallio, Kari Pihlaviita. All rights reserved.

Tuoksumatara

Galium odoratum

  • Heimo: Matarakasvit – Rubiaceae
  • Kasvumuoto: Monivuotinen ruoho. Monirönsyinen, usein kasvustoja muodostava.
  • Korkeus: 15–30 cm. Varsi pysty, yleensä lähes haaraton, 4-särmäinen, sileä, nivelkohdista karvainen.
  • Kukka: Teriö matalan suppilomainen, valkoinen, 4–6 mm leveä, yhdislehtinen, 4-liuskainen. Verhiö puuttuu. Heteitä 4. Emiö tyvestä yhdislehtinen, 2-vartaloinen, 2-luottinen. Kukinto latvaviuhko.
  • Lehdet: Säteittäisesti, kiehkuroissa 6–8 lehteä; ruodittomia. Lapa suikea–leveänsoikea, tylppä- tai teräväkärkinen, kärjessä selvä ota, yläpinnalta lähes kalju, alapinnalta ja reunoilta hieman karvainen, ehytlaitainen.
  • Hedelmä: Lähes pyöreä, 2–3 mm leveä, koukkukarvainen lohkohedelmä.
  • Kasvupaikka: Kivikkoiset lehdot, purolaaksot, lähteiköt.
  • Kukinta: Touko–kesäkuu.
  • Uhanalaisuus: Silmälläpidettävä.

Useimmilla tulee mataroista ensimmäisenä mieleen aurinkoisten niittyjen ja piennarten paimen- ja keltamatarakasvustot. Matarat kasvavat kuitenkin hyvin monenlaisilla kasvupaikoilla. Tuoksumatara esimerkiksi viihtyy korkeintaan puolivarjossa ja kaihtaa avoimia paikkoja. Laji kukkii touko–kesäkuussa, ennen kuin puiden lehdet kasvavat täyteen mittaansa ja kasvupaikka hämärtyy liiaksi.

Tuoksumatara on Keski-Euroopassa pyökkimetsien tyyppilaji, meillä se kasvaa levinneisyytensä pohjoisrajalla. Pohjoisimmat kasvupaikat maassamme ovat lähteiköissä, joiden tasainen pienilmasto suojaa kasvia ankaralta talvelta. Lounais-Suomen rannikolla ja saaristossa tuoksumatara viihtyy myös kuivemmissa, runsasravinteisissa lehdoissa.

Tuoreena tuoksumatara tuoksuu vain heikosti, vasta kuivahtaneeseen yrttiin tulee sille tyypillinen voimakas kumariinin tuoksu. Tuoksumataraa on käytetty mitä mielikuvituksellisimmissa kohteissa, niin liinavaatekaappien hajusteena kuin juomien mausteenakin. Keski-Euroopassa suositut Maitrank- ja Maiwein-nimiset juomat ovat tuoksumataralla maustettuja viinejä. Tämänkin yrttijuoman kohdalla kannattaa pitäytyä kohtuudessa, sillä juoman kumariinipitoisuus saattaa aiheuttaa kaamean kankkusen. Ennen nykyaikaisia nikotiinivalmisteita tupakanpolton lopettajat polttivat tuoksumatarasta, leskenlehdestä ja mintusta tehtyä korviketta helpottaakseen oloaan. Keski-Euroopassa tuoksumatara on myös suosittu puutarhakasvi puiden ja pensaiden alla.

Tuoksumataran voi erottaa hieman yleisemmästä lehtomatarasta (G. triflorum) esimerkiksi jälkimmäisen rennon kasvutavan ja pienen, yleensä kolmikukkaisen lehtihankaisen kukinnon perusteella.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon tai alaheimon lajeja

Seuraa meitä!


Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page