0:00
0:00

© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki. Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Avosetti

Recurvirostra avosetta

  • Heimo: Avosetit – Recurvirostridae
  • Yleiskuvaus: Mustavalkoinen, isokokoinen kahlaaja, jolla siniharmaa, ylöspäin kaartuva nokka ja vaalean sinisenharmahtavat jalat.
  • Koko: Pituus 42–46 cm, siipien kärkiväli 67–77 cm, paino 225–400 g.
  • Pesä: Pelkkä kuoppa hiekassa, ei pesäaineksia.
  • Pesiminen: Munii huhti–toukokuussa 3–4 munaa. Molemmat emot hautovat, haudonta-aika 23–25 vrk. Poikaset lentokykyisiä 35–42 vrk:ssa. Poikaset pesäpakoisia ja etsivät itse ravintonsa jo hyvin pieninä.
  • Esiintyminen: Suomessa vuosittainen vähälukuinen kevätvierailija. Pesivänä matalilla merenlahdilla ja vesijättömailla. Lähimmät pesimäalueet Virossa, Etelä-Ruotsissa ja Tanskassa.
  • Muutto: Keväthavainnot Suomessa huhti–toukokuussa, syksyllä elo–lokakuussa. Talvehtii Länsi-Euroopan rannikoilla ja Pohjois-Afrikassa.
  • Ravinto: Selkärangattomat eläimet, joita saalistaa matalassa vedessä tai lietteellä päällään sivuittain ”niittäen”.
  • Ääni: Meriharakkamainen vihellys ”plit plit plit”.

Avosetti on höyhenpuvultaan kontrastisen mustavalkoinen. Päälaki, kaulan takaosat, selän kaksi viistoa pitkittäisraitaa ja siivenkärjet ovat mustat, muuten avosetti on lumivalkoinen. Pitkä, ylöspäin kaartunut nokka on siniharmaa ja pitkät siniharmaat koivet ulottuvat lennossa kauas pyrstönkärjen yli. Nuori avosetti on yleisväriltään ruskehtava. Avosetin silmän värikalvo on punainen–punaruskea (koiras) tai ruskea (naaras).

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page