0:00
0:00

© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio. Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Fasaani

Phasianus colchicus

  • Heimo: Aitokanat – Phasianidae
    Alaheimo: Fasaanit – Phasianinae
  • Yleiskuvaus: Koiras hyvin pitkäpyrstöinen, kirkas- ja monivärinen peltokanalintu, myös naaraspukuinen on pitkäpyrstöinen, mutta huomiota herättämättömämmän värinen.
  • Koko: Koiraan pituus 70–90 cm, pyrstö 35–70 cm, naaraan pituus 55–70 cm, pyrstö 20–25 cm, siipien kärkiväli 70–90 cm, paino 1,25 kg (koiras), 1 kg (naaras).
  • Pesä: Matala painanne maassa, jossa ei juuri pesämateriaalia. Sijaitsee joko pellossa kasvillisuuden kätköissä tai metsänreunassa pienen puun tai pensaan alla.
  • Pesiminen: Munii touko–kesäkuussa 8–16 munaa. Vain naaras hautoo, haudonta-aika 22–27 vrk. Poikaset lentokykyisiä auttavasti jo 10 vrk:n kuluttua.
  • Esiintyminen: Alkujaan kiinalainen laji, jota on istutettu Eurooppaan jo keskiajalta lähtien ja Suomeen 1900-luvun alusta. Suosii kulttuuriympäristöä ja on tavallinen kaupunkien pientaloalueilla. Suomen pesimäkannaksi arvioitu 15.000–20.000 paria.
  • Muutto: Paikkalintu.
  • Ravinto: Erilaiset siemenet ja myös pienet selkärangattomat eläimet.
  • Ääni: Soidinääni on kuuluva ”kö-ökk”.
  • Uhanalaisuus: Rauhoitettu. Riistalintu.

Fasaani on suurikokoinen, pitkä- ja suippopyrstöinen peltokanalintu, joka on helppo tunnistaa. Pyrstö on molemmilla sukupuolilla ruskea ja poikkiraitainen. Koiraan loisteliaassa puvussa huomiota herättävimmät seikat ovat poskien räikeänpunainen laikku, metallinkiiltoisen vihreä kaula ja pääosin kuparinpunainen ruumis. Naaras on väriltään kellanruskea tummin suomukuvioin ja höyhenten keskustoin. Fasaanin koivet ovat harmaanruskeat, nokka vihreänkeltainen ja silmän värikalvo koiraalla kellanpunainen ja naaraalla vaaleanruskea. Fasaanikukolla on lisäksi jaloissaan kannukset.

Jokapaikan riistaa

Fasaani on muiden aitokanojen (viiriäistä lukuun ottamatta) tapaan riistalintu. Kaikista maailman riistalinnuista fasaani on laajimmalle levinnyt ja istutettuna sitä on myös Etelä- ja Pohjois-Amerikassa, Australiassa ja Uudessa Seelannissa ja tietysti Aasiassa, josta se on kotoisin. Suomeen (Helsingin Malmille) fasaani tuotiin 1901.

Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page