0:00
0:00

© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki. Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Haarahaukka

Milvus migrans

  • Heimo: Haukat – Accipitridae
  • Yleiskuvaus: Keskikokoinen, tasaisen ruskea, suuri- ja pitkäsiipinen haukka, jolla pyrstön kärjessä lovi (ei näy, jos pyrstö on levitettynä).
  • Koko: Pituus 48–58 cm, siipien kärkiväli 130–155 cm, paino 560–940 g.
  • Pesä: Rakennettu oksista ja risuista, vuorattu sammalilla. Tavallisin pesäpuu (Suomessa) kuusi tai mänty. Ulkomaisten tietojen mukaan tuo pesään kaikenlaisia jätteitä kuten säilyketölkkejä, savukerasioita ym.
  • Pesiminen: Munii touko–kesäkuussa 1–3 munaa. Molemmat emot hautovat, haudonta-aika 32 vrk. Poikaset lentokykyisiä 44–45 vrk:ssa.
  • Esiintyminen: Elää rantojen tuntumassa, josta etsii ravintonsa. Lajille ominainen tapa kärkkyä ravintoa pihoilta, tunkioilta ja kaatopaikoilta havaittu myös Suomessa. Tulokaslaji, joka yleistynyt 1930-luvulta alkaen. Nykykannaksi arvioidaan 15–20 paria. Esiintymisen painopiste meillä itäinen (Kymenlaakso – Pohjois-Karjala).
  • Muutto: Talvehtii trooppisessa Afrikassa ja Lähi-idässä, jonne muuttaa elo–lokakuussa ja palaa huhtikuun puolivälistä alkaen.
  • Ravinto: Sekä elävät että kuolleet kalat, joita nappaa vedenpinnasta. Myös jätteet ja haaskat.
  • Ääni: Väräjävä, valittava kiljunta, joka muistuttaa nuoren harmaalokin ääntä.
  • Uhanalaisuus: Äärimmäisen uhanalainen, rauhoitettu. Koko Euroopassa haarahaukka on luokiteltu vaarantuneeksi, maailmanlaajuisesti elinvoimaiseksi.

Haarahaukka on seurallinen ja esiintymisalueillaan monin paikoin hyvinkin runsas.

Haarahaukka on tummanruskea mehiläishaukan kokoinen petolintu. Lennossa se on hontelon oloinen, pitkäsiipinen ja sen pitkä pyrstö on lievästi lovipäinen (lovi ei näy jos linnun pyrstö on levitettynä). Haarahaukka lentää liihotellen, liitää lievästi alaspäin kuperin siivin ja kaarrellessaan kiertää alinomaa pyrstöään sivuttain. Siipien kärjessä alapuolella on vaalea laikku ja kyynärsiiven yläpinnalla on kellertävä juova. Nuori lintu on kauttaaltaan vaalean pisaratäpläinen. Aikuisen haarahaukan jalat ovat punakeltaiset ja nuoren linnun kellanvalkoiset. Nokka on musta, vahanahka punertavan keltainen ja silmän värikalvo harmahtavanruskea.

Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page