0:00
0:00

© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki, M. & W. von Wright (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Härkälintu

Podiceps grisegena

  • Heimo: Uikut – Podicipedidae
  • Yleiskuvaus: Silkkiuikkua hieman pienempi, lyhyt- ja paksukaulaisempi uikkulintu. Nokka usein alaspäin suunnattu, lyhyempi ja kiilamaisempi kuin silkkiuikulla.
  • Koko: Pituus 40–46 cm, siipien kärkiväli 77–85 cm, paino 800–925 g.
  • Pesä: Lahoavasta kasvimateriaalista rakennettu kelluva lautta, ankkuroitu kiinni vesikasveihin. Pesämateriaali värjää aluksi valkeat munat ruskehtaviksi.
  • Pesiminen: Munii toukokuussa 3–5 munaa. Molemmat emot hautovat, haudonta-aika 22–24 vrk. Poikaset itsenäistyvät 8–10 viikon kuluttua.
  • Esiintyminen: Suomessa pesimälintuna Etelä-Lappiin saakka järvillä ja jonkin verran myös merenlahdilla. Suomen pesimäkannaksi arvioitu 6.000–9.000 paria.
  • Muutto: Syysmuutto elo–marraskuussa, paluu keväällä huhtikuun loppupuolelta alkaen. Talvehtimisalueet Pohjanmeren ympäristössä ja Välimerellä. Talvehtii joskus Suomessakin.
  • Ravinto: Kalat, äyriäiset, simpukat ja sammakontoukat.
  • Ääni: Kovaääninen, pesimäaikana hyvin äänekäs. Karkeitten äänien lisäksi myös porsasmaista kiljuntaa.
  • Uhanalaisuus: Elinvoimainen, rauhoitettu.

Vanhan härkälinnun päälaki on musta, posket ja kurkku ovat harmaat (silkkiuikulla valkoiset). Kaula, rinta ja kupeet ovat punaruskeat ja selkä on mustanharmaa. Nokka on musta, tyviosalta keltainen. Koivet ovat mustat, varpaissa on uimaliuskat ja silmän värikalvo on tummanruskea. Nuori härkälintu muistuttaa nuorta silkkiuikkua, mutta sen kaula on lyhyempi, punaruskea (silkkiuikulla valkoinen) ja nokka tumma (silkkiuikulla kellertävänruskea). Talvipukuisen härkälinnun päälaki on musta, posket harmaat ja kurkku niskaan asti valkoinen. Kaula ja kupeet ovat harmaat ja selkäpuoli ruskehtavanharmaa. Aikuisen härkälinnun punaruskea väri puuttuu talvipuvusta lähes kokonaan.

Härkälintu aloittaa sukelluksen pienellä hypähdyksellä. Härkälintu kantaa usein poikasia selässään tai siipien suojassa.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page