0:00
0:00

© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio, M., W. & F. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland), Pohjolan linnut värikuvin. Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Huuhkaja

Bubo bubo

  • Heimo: Pöllöt – Strigidae
  • Yleiskuvaus: Euroopan suurin pöllö, samannäköistä sarvipöllöä kaksi kertaa suurempi. Lyhyt pyrstö, leveät siivet, tylppä pää, jossa isot korvatupsut ja ”palavat” silmät.
  • Koko: Pituus 59–73 cm, siipien kärkiväli 138–170 cm, paino 1,6–3 kg (koiras), 2–4 kg (naaras).
  • Pesä: Kuoppa kivikkoisessa maassa, kalliojyrkänteellä, puun tai tuulenkaadon juurakon juurella.
  • Pesiminen: Munii maalis–huhtikuussa 1–4 munaa. Vain naaras hautoo, haudonta-aika 35 vrk. Pesäpoikasaika 5–7 viikkoa, poikaset lentokykyisiä 8–9 viikossa.
  • Esiintyminen: Pesimälintuna metsäympäristöissä lähes koko maassa. Ankaran vainon seurauksena laji lähes katosi 1900-luvun puolivälissä. Rauhoituksen ja elinmahdollisuuksien parantumisen vuoksi kanta on elpynyt 1900-luvun loppupuolella, mutta taantunut uudelleen 2000-luvulla. Kaupungistumassa. Suomen pesimäkannaksi arvioitu 1.300–1.400 paria.
  • Muutto: Paikkalintu. Nuoret yksilöt vaeltavat epäsäännöllisesti syksyn talven ja kevään aikana.
  • Ravinto: Jänikset, rotat ja muut pikkunisäkkäät, linnut.
  • Ääni: Soidinääni kumea ja kantava ”uu-hu”.
  • Uhanalaisuus: Erittäin uhanalainen, rauhoitettu myös Ahvenanmaalla.

Huuhkaja on pöllöistä suurin. Sen höyhenpuku on kauttaaltaan ruosteenkeltaisen ja mustan kirjava. Isossa päässä on tuuheat korvatöyhdöt ja kellanpunaisena hehkuvat silmät. Lennossa huuhkajan siivet näyttävät pitkiltä, leveiltä ja pyöreäkärkisiltä. Pyrstö on melko lyhyt. Koivet ovat höyhenpeitteiset, kynnet ja nokka ovat mustat.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page