0:00
0:00

© Copyright: Kuvat: Jarmo Jutlila, M. & W. von Wright (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Isokäpylintu

Loxia pytyopsittacus

  • Heimo: Peipot – Fringillidae
  • Yleiskuvaus: Varpuslintujen lahkoon, peippojen heimoon kuuluva isokäpylintu on käpylinnuista suurin. Vaikea erottaa pikkukäpylinnusta, nokka tukevampi ristinokka. Koiras tiilenpunainen, naaras kellanvihreä, nuori ruskeanharmaa, juovikas.
  • Koko: Pituus 16–18 cm, paino 50–62 g.
  • Pesä: Männyssä tai kuusessa, lähellä latvaa, tavallisesti kaukana rungosta 3,5–14 m:n korkeudella. Ulkokerros kuivista männyn tai kuusen oksista ja naavasta, keskikerros lahopuusta ja sammaleesta. Vuoraus kuivista heinistä, naavasta, kuorenliuskoista ja höyhenistä.
  • Pesiminen: Munii tammi–maaliskuussa 3–5 munaa. Vain naaras hautoo, haudonta-aika 14–16 vrk. Koiras ruokkii naarasta haudonta-aikana. Pesäpoikasaika 25 vrk.
  • Esiintyminen: Suomessa pesivä paikka- ja vaelluslintu. Mäntymetsissä käpyvuosina runsas, käpykatovuosina lähes puuttuu maastamme ja on vaeltanut sinne, missä on käpyjä runsaasti. Vaellusaikana tavataan myös kuusikoissa. Suomen pesimäkannaksi arvioitu 10.000–100.000 paria.
  • Muutto: Vaelluslintu. Vaeltaa heti pesinnän jälkeen maaliskuussa ja syksyllä elo–lokakuussa. Syysvaellukset suuntautuvat etupäässä lounaaseen, saattavat ulottua Keski-Eurooppaan asti. Vaelluksia voi esiintyä kaikkina vuodenaikoina. Suomessa talvehtivien määrä vaihtelee jyrkästi ravintotilanteen mukaan.
  • Ravinto: Männyn (myös kuusen) siemenet.
  • Ääni: Laulu kaunista ja aiheeltaan vaihtelevaa, vaikeasti tunnistettavaa. Lentoääni ”kip, kip” on kovempi kuin pikkukäpylinnulla.
  • Uhanalaisuus: Elinvoimainen, rauhoitettu.

Käpylinnut tuntee ristikkäisestä nokan kärjestä. Isokäpylinnun varmin tuntomerkki on nokan muoto: tyvi on korkea, harja kaartuu papukaijamaisesti, alanokka on vahva ja keskeltä pullistunut. Koiraan höyhenpuku on tiilenpunainen, naaraan kellanvihreä. Nuori lintu on ruskeanharmaa ja kauttaaltaan juovikas. Vaihtopukuiset nuoret linnut ovat osaksi viiruisia ja vaihtelevassa määrin tiilenpunaisia tai kellanvihreitä. Isokäpylinnun koivet, nokka ja silmän värikalvo ovat tummanruskeat.

Isokäpylintu ja pikkukäpylintu on vaikeasti toisistaan erotettava lajipari. Eräät yksilöt on erotettavissa vain mittaamalla nokan korkeuden ja pituuden suhde. Ruokailupuun (mänty/kuusi) perusteella lajeja ei myöskään voi määrittää.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!



Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page