0:00
0:00

© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki. Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Isosirri

Calidris canutus

  • Heimo: Kurpat – Scolopacidae
  • Yleiskuvaus: Tanakka ja lyhytjalkainen kahlaaja. Nokka suora ja melko lyhyt. Selvä valkea siipijuova, yläperä vaaleanharmaa. Aikuinen lintu alapuolelta ruosteenpunainen, nuori yleisväriltään harmaa.
  • Koko: Pituus 23–26 cm, siipien kärkiväli 47–53 cm, paino 98–122 g.
  • Pesä: Matala syvennys tundran matalan kasvillisuuden joukossa.
  • Pesiminen: Munii kesäkuussa 4 munaa Molemmat emot hautovat, haudonta-aika 21–22 vrk. Poikaset lentokykyisiä 18–20 vrk:ssa. Poikaset pesäpakoisia, etsivät itse ravintonsa jo hyvin pieninä.
  • Esiintyminen: Pesivänä arktisilla rannikoilla, meillä säännöllinen vieras muuttoaikoina.
  • Muutto: Enimmäkseen yömuuttaja. Aikuiset linnut muuttavat heinä–syyskuussa, nuoret elokuun puolivälistä syyskuun loppuun. Palaavat keväällä touko–kesäkuussa, päämuutto kesäkuun alkupäivinä. Talvehtii Pohjanmeren alueen ja Euroopan länsirannikon vuorovesirannoilla paikoin suurparvina.
  • Ravinto: Pesimäpaikoilla selkärangattomat eläimet ja kasvien osat, talvialueilla pääravintona kotilot (Littorina ja Hydrobia).
  • Ääni: Matala, pehmeä ”wek-wek”.
  • Uhanalaisuus: Maailmanlaajuisesti luokiteltu silmälläpidettäväksi.

Tukevaruumiinen isosirri on suurikokoisin sirrilaji. Kesäpukuisen isosirrin pää ja koko alapuoli ovat voimakkaan ruosteenpunaisia ja selkäpuoli ruosteenpunaisen, mustan, harmaan ja valkoisen kirjava. Lähes samanvärisestä kuovisirristä isosirrin erottaa parhaiten lyhyehkön, suoran nokan ja lyhyempien koipien perusteella.

Nuori isosirri on selkäpuolelta suomukuvioisesti harmaa ja vatsapuolelta vaalea. Kuvunseudulla ja kupeilla on heikkoa täplitystä. Kaikissa puvuissa hyvä tunnusmerkki on vaalea siipijuova ja yläperä. Pesimäpukuisella isosirrillä koivet ovat mustat, muulloin ne ovat harmaanvihreät. Isosirrin nokka on musta ja silmän värikalvo ruskea.

Ennätyskahlaaja

Isosirri on suurin sirri. Se pitää myös toista ennätystä olemalla maailman pohjoisin kahlaajalintu. Tämän ennätyksen se jakaa yhdessä pulmussirrin kanssa.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page