0:00
0:00
Nuori lintu

© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki, Kari Pihlaviita, M. & W. von Wright (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Kapustarinta

Pluvialis apricaria

  • Heimo: Kurmitsat – Charadriidae
  • Yleiskuvaus: Kurmitsoihin kuuluva keskikokoinen kahlaaja. Tundrakurmitsaa hieman pienempi, selkäpuolen höyhenissä ruskeankeltaiset reunukset, nokka pienehkö, kainalohöyhenet valkoiset. Kesäpukuinen lintu vatsapuolelta mustavalkoinen. (Vatsan musta kuvio sivulta katsottuna muistuttaa kauhaa, mistä syystä nimi kapustarinta.)
  • Koko: Pituus 25–28 cm, siipien kärkiväli 53–59 cm, paino 160–220 g.
  • Pesä: Matala kuoppa maassa tunturinummella tai suomättäällä. Niukasti pesämateriaalia (jäkälää, varpujen ja ruohojen palasia).
  • Pesiminen: Munii toukokuussa 4 munaa. Molemmat emot hautovat, haudonta-aika 27–29 vrk. Poikaset lentokykyisiä 28 vrk:ssa. Poikaset pesäpakoisia ja etsivät itse ravintonsa jo hyvin pieninä.
  • Esiintyminen: Pesimälintuna tunturien nummilla ja tunturikoivikoissa ja etelämpänä soilla. Etelä-Suomessa harvalukuinen, esiintymisen painopiste pohjoinen. Suomen pesimäkannaksi arvioitu 40.000–80.000 paria. Muuttoaikoina esiintyy pelloilla ja rannoilla.
  • Muutto: Talvehtii Välimeren maissa ja Länsi-Euroopassa. Syysmuutto heinä–lokakuussa, paluu huhti–toukokuussa.
  • Ravinto: Selkärangattomat eläimet.
  • Ääni: Surumielinen vihellys ”pyiih”.
  • Uhanalaisuus: Elinvoimainen, rauhoitettu.

Kapustarinta on rastaan kokoinen, tanakka ja lyhytnokkainen kahlaaja, jonka selkäpuoli on mustan ja kullankeltaisen kirjoma ja vatsapuoli musta. Selkäpuolen ja vatsapuolen värien rajalla otsasta aina alaperään asti on leveä valkoinen juova. Kapustarinnan lentäessä erottuvat hyvinä tuntomerkkeinä lähes yksiväriset siivet ja pyrstö sekä valkoiset kainalot. Koivet ovat mustanharmaat, nokka musta ja silmän värikalvo ruskea. Nuori lintu ja talvipukuinen vanha lintu ovat paljolti samannäköisiä: vatsapuoli on valkoinen, ja rinta sekä yläpuoli ruskehtavan pilkulliset.

Suomessa kapustarinnasta tavataan kahta rotua. Valtaosa pesivistä kapustarinnoista kuuluu pohjoiseen rotuun (P. a. altifrons) ja eteläisen Suomen kapustarinnoissa on havaittavissa nimirodun (P. a. apricaria) piirteitä. Suomessa tavataan satunnaisvieraana myös hyvin samannäköistä siperiankurmitsaa (Pluvialis fulva), joka on kapustarintaa hieman pienempi, hoikempi ja suhteellisesti isopäisempi. Kaula ja jalat ovat pidemmät, nokka pidempi ja tasapaksumpi. Kainalohöyhenet ovat ruskeanharmaat. Siperiankurmitsan ääni on mustaviklomainen, kaksiosainen vihellys.

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!


Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page