0:00
0:00

© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki, Kari Pihlaviita, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Kiiruna

Lagopus muta

  • Heimo: Aitokanat – Phasianidae
    Alaheimo: Metsäkanat – Tetraoninae
  • Yleiskuvaus: Kesällä harmaasävyinen, valkeasiipinen metsäkanalintu. Talvella täysvalkoinen, vain koiraalla musta juova nokan ja silmän välissä.
  • Koko: Pituus: 31–55 cm, siipien kärkiväli 54–60 cm, paino 450–600 g.
  • Pesä: Aukealla kivikkomaalla sijaitseva matala syvennys, vuorauksena muutama höyhen.
  • Pesiminen: Munii touko–kesäkuussa tavallisimmin 7–11 munaa. Vain naaras hautoo, haudonta-aika 21–26 vrk. Poikaset lentokykyisiä 5–15 vrk:ssa.
  • Esiintyminen: Tunturien ja tundran kivisessä ja niukkakasvustoisessa maastossa. Suomessa vain Tunturi-Lapin korkeimmilla tuntureilla. Suomen pesimäkannaksi arvioitu 4.000–9.000 paria.
  • Muutto: Paikkalintu, pysynee koko vuoden äärimmäisissä olosuhteissa korkeimmilla tuntureilla.
  • Ravinto: Erilaisten tunturikasvien silmut, versot ja lehdet, talvella erityisesti vaivaiskoivun silmut. Poikaset käyttävät aluksi ravintonaan hyönteisiä, mutta siirtyvät pian kasviravinnon käyttäjiksi.
  • Ääni: Soidinääni on heinätavimainen, nelitavuinen narina.
  • Uhanalaisuus: Silmälläpidettävä, rauhoitettu. Muiden metsäkanalintujen tapaan kiiruna on riistalintu. Sitä on riekon tavoin luvallista pyytää ansoilla maamme kolmessa pohjoisimmassa kunnassa.

Kiiruna on yksiavioinen. Se muistuttaa kovasti lähisukulaistaan riekkoa. Riekkoa hieman pienemmällä kiirunalla on vuoden aikana useita erilaisia pukuja, koiraalla neljä ja naaraalla kolme. Kesäisissä puvuissa kiiruna on harmaasävyisempi, mutta talvipuvussa riekon tapaan valkoinen paria pyrstön reunasulkaa lukuun ottamatta. Koiraalla erityistuntomerkkinä on nokan ja silmän välillä oleva musta ohjasjuova, jollaista riekolla ei ole. Kiirunan nokka on musta ja pienempi kuin riekon. Silmän värikalvo on tummanruskea. Koivet ovat höyhenpeitteiset. Havaintopaikan perusteella kiirunan erottaminen riekosta on ‘helppoa’: Paljakoiden korkeus muodostaa rajan, pensasrajan yläpuolella esiintyvät ovat kiirunoita, alapuolella riekkoja.

Kiiruna on Pohjois-Ruotsissa sijaitsevan Kiirunan kunnan vaakunalintu (vaikka kiiruna ruotsiksi onkin fjällripa eikä Kiruna niin kuin kunnan nimi).

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page