0:00
0:00

© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki, Johan Lindsten, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Kiuru

Alauda arvensis

  • Heimo: Kiurut – Alaudidae
  • Yleiskuvaus: Vaatimattoman näköinen, hiukan varpusta kookkaampi lintu, joka parhaiten tunnetaan laululennostaan peltojen yllä. Erotettavissa muista harvinaisemmista kiuruista tummien siipien vaalean takareunan ja tumman pyrstön valkoisten reunasulkien avulla.
  • Koko: Pituus 16–18 cm, paino 24–53 g.
  • Pesä: Syvennys maassa pellolla. Rakennettu kuivista heinistä, juurikuiduista ja jouhista.
  • Pesiminen: Munii huhti–toukokuussa 2–5 munaa. Vain naaras hautoo, haudonta-aika 10–14 vrk. Pesäpoikasaika 7–11 vrk, poikaset lentokykyisiä 12–15 vrk:ssa. Pesintäkausi huhtikuusta elokuun alkuun.
  • Esiintyminen: Pesimälintuna pelloilla ja muilla avomailla lähes koko maassa, Lapissa harvinainen. Suomen pesimäkannaksi arvioitu 250.000–400.000 paria.
  • Muutto: Yö- ja päivämuuttaja. Syysmuutto syys–marraskuussa, kevätmuutto maalis–toukokuussa. Talvehtii Länsi­- ja Keski-Euroopassa, satunnaisesti Suomessakin.
  • Ravinto: Siemenet, selkärangattomat eläimet.
  • Ääni: Lentoääni kammanpiikin vetämisestä syntyvää ääntä muistuttava ”krrl”. Laulu riemukasta, vuolaana pulppuavaa liverrystä. Esitetään laululennossa. Aktiivinen laulukausi alkaa vasta lumien sulettua, jolloin laji yleisesti tulee havaittua ja josta syystä sanonta “kuu kiurusta kesään”. (Ensimmäiset kiurut saapuvat Suomeen ensimmäisten muuttolintujen joukossa jopa jo helmikuun lopulla.)
  • Uhanalaisuus: Elinvoimainen, rauhoitettu.

Varpuslintujen suureen lahkoon kuuluva kiuru on kellanruskean ja tummatäpläisen kirjava, hieman varpusta kookkaampi avomaiden lintu. Puvultaan kiuru muistuttaa kirvisiä, mutta on pyylevämpi, suurempi ja paksunokkaisempi. Kiurulla on kangaskiurua pidempi pyrstö, jossa on selvästi valkoiset reunat. Siivet ovat suhteellisen leveät ja siivillä on lennossa selvästi näkyvä valkoinen takareuna. Päässä on heikosti erottuva töyhtö, joka erottuu selvemmin linnun kohottaessa päälaen höyheniään. (Harvinaisella töyhtökiurulla töyhtö on pidempi ja aina selvästi erottuva.) Kiurun koivet ja silmän värikalvo ovat ruskeita ja nokka on tummanruskea (alta vaaleampi). Kiuru on Keski-Pohjanmaan maakuntalintu.

Muita saman heimon lajeja

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page