0:00
0:00

© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki, M. & W. von Wright (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Kuhankeittäjä

Oriolus oriolus

  • Heimo: Kuhankeittäjät – Oriolidae
  • Yleiskuvaus: Eksoottisen näköinen, kottaraisen kokoinen varpuslintu. Koiras keltamusta, naaras ja nuori lintu yläpuolelta vihertäviä, alapuolelta kellertäviä. Yläperä ja pyrstön kärkitäplät kaikissa puvuissa keltaiset.
  • Koko: Pituus 22–25 cm, paino 68–84 g.
  • Pesä: Vaakasuoraan oksanhaarukkaan rakennettu kori. Aineksina heinien osat, tuohenhilseliuskat, hämähäkinseitti ja naava.
  • Pesiminen: Munii touko–kesäkuussa 3–5 munaa. Vain naaras hautoo, haudonta-aika 15–18 vrk. Pesäpoikasaika 14–16 vrk.
  • Esiintyminen: Pesimälintuna valoisissa rantametsissä Etelä-Suomessa. Kannan painopiste kaakkoinen. Taantunut. Suomen pesimäkannaksi arvioitu 2.000–3.000 paria.
  • Muutto: Päivämuuttaja. Syysmuutto elokuussa, paluu touko–kesäkuussa. Talvehtii trooppisessa Itä-Afrikassa.
  • Ravinto: Selkärangattomat eläimet.
  • Ääni: Varoitus ruma, närhimäinen rääkynä. Laulu voimakas huiluääninen ”hy-hii-hy-hiy”.
  • Uhanalaisuus: Erittäin uhanalainen, rauhoitettu.

Kuhankeittäjä on noin kottaraisen tai pienen rastaan kokoinen kirkasvärinen lintu. Koiraan siivet ja pyrstö ovat mustat, muu höyhenpuku on kullankeltainen ja nokka punainen. Naaras on selkäpuolelta kellanvihreä, vatsapuolelta harmaanvalkoinen ja tummaviiruinen. Kirkkaankeltaista on vain alaperässä. Kuhankeittäjän koivet ovat siniharmaat, nokka tummanpunainen ja silmän värikalvo karmiininpunainen. Nuoren kuhankeittäjänaaraan nokka on ruskehtava ja silmän värikalvo tummanruskea.

Kuhankeittäjä on Etelä-Savon maakuntalintu.

Seuraa meitä!

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page