Please install Adobe Flash Player to listen the sound of Kuikka, Gavia arctica.

Talvipukuun sulkiva lintu

© Copyright: Kuvat: Jari Peltomäki, M., W. & F. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland), Pohjolan linnut värikuvin. Äänitys: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Kuikka

Gavia arctica

  • Heimo: Kuikat – Gaviidae
  • Yleiskuvaus: Kaakkuria jonkin verran suurempi ja paksukaulaisempi kuikkalintu. Nokka tikarimainen, ylänokka heikosti alas kaartuva. Nokka yleensä vaakatasossa (kaakkurilla yläviistossa asennossa). Kaula pullistuu rintamaiseksi vesirajassa.
  • Koko: Pituus 63–75 cm, siipien kärkiväli 100–127 cm, paino 2–3,2 kg.
  • Pesä: Aivan vesirajassa rantaan ajautuneista vesikasveista rakennettu matalahko keko.
  • Pesiminen: Munii toukokuun puolivälissä miltei aina 2 munaa. Molemmat emot hautovat, haudonta-aika 27–32 vrk. Poikaset lentokykyisiä kahdessa kuukaudessa.
  • Esiintyminen: Esiintyy pesivänä koko Suomessa lähinnä karuilla järvillä. Pesimäkannaksi arvioitu 8.000–10.000 paria.
  • Muutto: Syysmuutto elokuusta alkaen Mustallemerelle ja Välimeren itäosiin, paluu huhtikuun alkupuolelta alkaen. Alun perin saksalaisten rengaslöytöjen perusteella on löydetty kuikkien ns. silmukkamuutto: Siperian ja Fennoskandian alueen kuikat muuttavat syksyllä mantereen poikki Mustallemerelle, josta palaavat Itämerelle ja jatkavat Pohjan- ja Suomenlahden kautta takaisin pesimäseuduilleen. Tämä ns. arktisten kantojen muutto tapahtuu meillä Suomessa toukokuussa.
  • Ravinto: Kirkasvetisten järvien kalat (ahven, kivisimppu, särki). Myös jonkin verran äyriäisiä ja nilviäisiä, kuten simpukoita.
  • Ääni: Lajin yleisin ääni on kuuluva ja tunnettu ns. kuikanhuuto ”kuik-koo”.

Kuikka on rauhoitettu myös Ahvenanmaalla.

Kesäpuvussa kuikan selkä on tumma valkoisin ruutukuvioin. Pää ja niska ovat tummanharmaat, kaulalla on musta kulmikas laikku. Kurkussa ja kaulan ja vatsan sivuilla on tummia ja vaaleita pitkittäisjuovia. Alapuoli on laajalti valkoinen. Koivet ovat ulkosivulta mustat ja sisäsivuilta vaaleanharmaat. Kesäpukuisen kuikan nokka on tumma ja silmän värikalvo punainen.

Nuoren kuikan selkä on ruskehtavanharmaa vaalein suomukuvioin, päälaki, niska ja kaulan takaosat ovat harmaat. Uivalla nuorella kuikalla näkyy selvä valkoinen reisilaikku. Nokka on vaalea ja silmän värikalvo punaruskea.

Talvipukuinen kuikka on selkäpuolelta yhtenäisen tumma. Alapuoli on valkoinen samoin kuin selvästi näkyvä reisilaikkukin. Posket silmän alapuolella ja kurkku ovat valkoiset. Nokka on vaaleanharmaa, koivet ovat vaaleammat kuin kesäpuvussa ja silmän värikalvo on punainen.

Kuikka on Pohjois-Savon maakuntalintu.

Rakkain mökkilintu

Birdlifen vuonna 2010 järjestämässä rakkaimman mökkilinnun äänestyksessä kuikka vei ylivoimaisen voiton saamalla 38% kaikistä äänistä. Toiseksi sijottui kansallislintumme laulujoutsen (6%) ja kolmannen sijan vei västäräkki (4%).

Muita saman suvun lajeja
Muita saman heimon lajeja
Lataa NatureGate-sovellus iPhonelle Lataa NatureGate-sovellus Androidille

Tunnista lajeja!

Sivun alkuun / Top of the page